Головний зміст

935039 314 квітня 2017 року депутати ВРУ проголосували про прийняття за основу проекту Закону «Про внесення змін до кримінального процесуального кодексу України щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та підстав закриття кримінального провадження» (реєстр. № 6220 від 22 березня 2017 року).

 

 

 

 

Міністерство юстиції ще під час підготовки до першого читання висловило позицію щодо неприйнятності даного документа, оскільки він суперечить чинному законодавству.

 

Наразі законопроект №6220 готується до другого читання, в зв’язку з чим Міністерство юстиції застерігає народних депутатів від голосування за нього у тому вигляді, в якому він існує нині, оскільки прийняття вищезазначеного документа в цілому може стати причиною серйозних юридичних колізій.

 

Як пояснюють у Мінюсті,  документом пропонується доповнити частину першу статті 214 Кримінального процесуального кодексу України абзацом другим, у якому визначити, що не підлягають внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, стосовно яких прийнято рішення про закриття кримінального провадження або існує вирок суду за тим самим обвинуваченням, який набрав законної сили.

 

Зазначено, що частиною першою статті 214 КПК передбачено, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до реєстру та розпочати розслідування. У зв’язку з цим слідчий, прокурор не має можливості здійснити перевірку щодо наявності у реєстрі кримінальних проваджень, зареєстрованих відповідно до звернень про аналогічні обставини.

 

При цьому відповідно до частини першої статті 217 КПК у разі необхідності в одному провадженні можуть бути об’єднані матеріали  досудових розслідувань, за якими не встановлено підозрюваних, проте є достатні підстави вважати, що кримінальні правопорушення щодо яких  здійснюються ці розслідування, вчинені однією особою (особами). У зв’язку з цим у разі внесення відомостей про обставини, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, за яким вже  прийнято рішення, вони будуть об’єднані в одне кримінальне провадження.

 

Тому, зважаючи на викладене, Мінюст вважає неприйнятним внесення пропонованих проектом Закону змін до статті 214 КПК.

 

Також проектом Закону пропонується частину першу статті 284 КПК доповнити новим пунктом, відповідно до якого передбачити можливість закриття кримінального провадження в разі, якщо існує нескасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9 цієї частини.

 

Пропоновані проектом Закону зміни є недоцільними, оскільки у разі  внесення відомостей до реєстру щодо обставин, стосовно яких раніше було прийняте рішення про закриття кримінального провадження, їх буде об’єднано в одне кримінальне провадження на підставі статті 217 КПК.