Головний зміст

vrp logo wightВідповідно до пункту 7 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Рада  готує у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями і оприлюднює щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

 

Задля реалізації вказаного положення, 19 травня 2017 року заступник Голови Вищої ради правосуддяВадим Беляневичта член ВРПАндрій Овсієнкопровели робочу зустріч із керівником Проекту РЄ «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні»Андрієм Кавакіним. На зустрічі було обговорено поточні питання співпраці, зокрема надання експертної підтримки під час розробки методології та підготовки щорічної доповіді щодо стану забезпечення незалежності суддів в Україні.

Вадим Беляневич повідомив, що у складі Ради за участю її членів очікується утворення постійно діючої комісіїдля виконання передбаченого Законом повноваження. Наразів Раді триває робота над розробкою структури та змісту щорічної доповіді щодо стану забезпечення незалежності суддів в Україні.  

Заступник Голови ВРП наголошує на тому, що доповідь включатиме аналіз законодавчих норм, починаючи від конституційних засад, і завершуватиметься аналізом рішень Ради щодо повідомлень суддів про втручання в діяльність зі здійснення правосуддя.

Член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко зауважив, що в доповіді необхідно комплексно проаналізувати стан законодавства, що регулює діяльність судової системи, в частині незалежності суддів, організаційні процедури, пов’язані з призначенням, звільненням, відповідальністю суддів, наскільки при цьому дотримується баланс інтересів суспільства, влади та суддів. За словами А.Овсієнка, питання незалежності суддів розкривається і в контексті реалізації суддівського самоврядування, при забезпеченні службовим житлом у разі призначення на посаду в інший регіон країни, у випадку погроз судді, членам його родини тощо.

На завершення зустрічі, Вадим Беляневич зауважив, що «головною ідеєю доповіді вбачається спрямування вектора роботи Вищої ради правосуддя у сучасних умовах на комплексне вирішення проблеми захисту незалежності судочинства, підвищення авторитету судової влади та, зрештою, повернення довіри суспільства до неї».