Головний зміст

article3202Сьогодні, 24 травня 2017 року, Верховна Рада під час ранкового пленарного засідання прийняла в першому читанні проект Закону №4088 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння здійсненню самогубства)".

 

 

 

 

 

 

Народні депутати почали реагувати на дану ситуацію, адже за останній час показник актів суїциду стрімко виріс. На сьогоднішній день Україна входить у десятку країн з найвищим рівнем самогубств.

 

З 2010 по 2015 рік було винесено лише чотири вироки за доведення до самогубства. Це пов’язано з відсутністю в Кримінальному кодексі України норми, яка б давала можливість залучати до відповідальності за доведення до самогубства через Інтернет. Через це багато зловмисників до сих пір залишаються безкарними.

 

Законопроектом пропонується викласти частину 1 статті 120 «Доведення до самогубства» ККУ в новій редакції, встановивши кримінальну відповідальність за:

 

«Доведення особи до самогубства або до спроби самогубства, що є наслідком жорстокого з нею поводження, шантажу, примусу до протиправних дій, систематичного приниження її людської гідності, підбурювання, в тому числі підкупу, обману, а також будь-якого сприяння здійсненню самогубства».

 

Відзначимо, що в інших країнах вже є досвід засудження за доведення до самогубства. Наприклад, в США в 2014 році був засуджений чоловік за доведення до самогубства двох жінок.