Головний зміст

detail 41d8ffa813e4db69652d8ec77a9f54aeРівень споживання алкоголю на душу населення в Україні є одним з найвищих в світі і досягає близько 20 л абсолютного спирту на рік (в світі цей показник на рівні 12-13 л). За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, алкоголь є причиною майже 4% смертей у світі. Через вживання спиртного помирає людей більше, ніж від СНІДу і туберкульозу разом узятих.

 

 

 

 

Важливими заходами стримування зловживань на ринку алкогольних напоїв та інших підакцизних товарів може бути підвищення заходів відповідальності за вчинені правопорушень і припинення незаконної реалізації шляхом застосування заходів конфіскаційного характеру.

 

З цією метою проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів» №6452.

 

Зазначений законопроект спрямований на посилення адміністративного покарання за продаж, перш за все, алкогольних напоїв без наявної на те ліцензії та за продаж алкоголю неповнолітнім, а в разі повторного кримінально караного діяння, передбаченого статтею 204 Кримінального кодексу - застосування до винних осіб підвищеного розміру штрафу як кримінального покарання .

 

За торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами без наявності ліцензії або без марок акцизного збору (з підробленими марками) збільшать розмір штрафу з 50-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до 200-500 і конфіскацію предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі (ст. 156 КУпАП).

 

Продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів неповнолітньому, в разі прийняття проекту, спричинить накладення штрафу від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відзначимо, що зараз межі штрафу набагато менші - від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Посилити пропонують і кримінальну відповідальність (ст.204 КК) - за повторне або за попередньою змовою групою осіб незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів будуть штрафувати на суму від 2000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.