Головний зміст

Council of europeЄвропейська угода про передачу заяв про правову допомогу передбачає можливість кожної особи звернутися до держорганів України із заявою про правову допомогу в цивільних, комерційних, адміністративних справах на території іншої держави-учасниці Угоди, яку Україна має передати визначеній державі.

 

 

 

Дана Угода була відкрита для підписання 27 січня 1977 року і набрала чинності 28 лютого 1977 року. Угода ратифікована 32 країнами-членами Ради Європи.

 

Від імені України Конвенцію було підписано Міністром юстиції України Павлом Петренком 4 жовтня 2016 року, проте вказана Угода підлягає ратифікації.

 

Відповідно до частини першої статті 9 Закону України «Про міжнародні договори України» ратифікація міжнародних договорів України здійснюється шляхом прийняття закону про ратифікацію, невід’ємною частиною якого є текст міжнародного договору. Задля цього Президент вніс до Парламенту проект Закону України «Про ратифікацію Європейської угоди про передачу заяв про правову допомогу» 0148 від 25 травня, розроблений Міністерством юстиції України.

 

Метою Угоди є усунення перешкод економічного характеру, які ускладнюють доступ до правосуддя, і спрощення реалізації своїх прав соціально незахищеними верствами населення держав – учасниць.

 

Проект Закону містить застереження: Україна не прийматиме в обов’язковому порядку заяви та документи до неї, складені французькою та англійською мовами.

 

Органом, який передаватиме заяви про правову допомогу, та центральним органом для отримання та вжиття заходів на підставі заяв про правову допомогу в Україні буде Міністерство юстиції України.

 

Зазначимо, що імплементація Угоди не передбачає внесення змін до чинного законодавства України.