Головний зміст

269782КСУ сьогодні продовжує розглядати питання щодо відкриття конституційного провадження у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо офіційного тлумачення словосполучення «як неправосудного»,  що міститься у частині четвертій статті 62 Конституції України.

 

 

 

Частина четверта статті 62 Основного Закону України передбачає, що «у разі скасування вироку суду як неправосудного держава відшкодовує матеріальну і моральну шкоду, завдану безпідставним засудженням».

 

Водночас, зазначена норма Основного Закону Українине розкриває змісту поняття «як неправосудного», унаслідок чого практична реалізація цього поняття призводить до неоднакового тлумачення, зокрема, органами досудового розслідування конкретних дій суддів з ухвалення судових рішень та, з іншого боку, формує щоденне неоднозначне (довільне) тлумачення цього поняття при практичному його застосуванні.

 

Саме тому Громадська організація «Асоціація слідчих суддів України» звернулась до Верховного Суду України з пропозицією розглянути на Пленумі Верховного Суду України питання звернення до Конституційного Суду України з конституційним поданням щодо офіційного тлумачення словосполучення слів „як неправосудного“, яке міститься у частині четвертій статті 62 Конституції України.

 

 

 

IMG_3128.jpg

 

16 грудня 2016 року на засіданні Пленуму Верховного Суду України було розглянуто вказане звернення та вирішено питання про звернення до Конституційного Суду України.

 

27 грудня 2016 року подання Верховного Суду щодо офіційного тлумачення сполучення слів „як неправосудного“ ужитого в частині четвертій статті 62 Конституції України надійшло до Конституційного Суду України.

 

Друга колегія суддів Конституційного суду України розподілила конституційне подання на засіданні 24 січня.

 

i_gJfXNdVUkkll.jpg

 

 

IMG_8991.jpg