Головний зміст

sbuЧинний Закон України «Про Службу безпеки України» в статті 25 перераховує права співробітників. В переліку відсутні право затримувати осіб і утримувати їх в спеціально відведених для цього місцях. Але по факту Служба безпеки України здійснює такі функції,оскільки це передбачено її завданнями.

 

 

 

 

 

З метою приведення законодавства у відповідність з фактично обставинами, що склалися, в Парламенті 26 травня зареєстрували проект Закону України «Про внесення змін до Законів України «Про попереднє ув'язнення» та «Про Службу безпеки України» (щодо функціонування слідчих ізоляторів)» №6521.

 

 Він розроблений у зв'язку з необхідністю врегулювання на законодавчому рівні функціонування фактично існуючих установ попереднього ув'язнення Служби безпеки України і поширення тим самим на них вимог Закону України «Про попереднє ув'язнення».

 

Так, згідно з проектом Закону, Служба безпеки України, її органи і співробітники для виконання покладених на них обов'язків матимуть право затримувати осіб з підстав, в порядку та на строки, визначені Конституцією України, Кримінальним процесуальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення.

 

Слідчі ізолятори Служби безпеки України пропонують віднести до закладів для тримання осіб, щодо яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою або до яких застосовано тимчасовий або екстрадиційний арешт.

 

Запропоновані проектом Закону зміни дозволять встановити правові підстави функціонування фактично існуючих установ попереднього ув'язнення Служби безпеки України та забезпечити поширення на них порядку попереднього ув'язнення, встановленого Законом України «Про попереднє ув'язнення».