Головний зміст

ESPLУ рішенні ЄСПЛ по справі «Долганін проти України» було визнано порушення державою норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 

 

 

 

 

 

Відповідно до рішення суду, 3 травня 2005 року заявника, без будь-яких пояснень, було затримано у йо­го будинку та доставлено до Орджонікідзевського РВ ХМУ МВС України в Хар­ківській області, де, як він стверджував, був підданий жорстокому поводженню працівників міліції з метою примушення до зізнання у злочині.

 

Наступного дня після затримання, стосовно заявника та двох інших осіб бу­ло порушено кримінальну справу. Проте, через скарги на болісні відчуття у животі заявника було доставлено до Харківської міської лікарні №17. За результата­ми медичного огляду заявника було госпіталізовано до хірургічного відділення, а 5 травня 2005 року було виписано у задовільному стані.

 

Того ж дня заявник відмовився від послуг захисника, зізнався у вчиненні зло­чину та був заарештований. Під час допиту в якості підозрюваного, чоловік під­твердив свої попередні свідчення. Також було проведено судово-медичну екс­пертизу, за результатами якої було констатовано відсутність у заявника будь-яких ушкоджень.

 

Наступного дня чоловіка було до­ставлено до Міської клінічної лікарні № 2 м. Харкова. Лі­карі діагностували у нього заворот сигмовидної кишки та гостру товстокишкову непрохідність, констатувавши необхідність хірургічного втручання. Наступ­ного дня була проведена операція, а через тиждень заявник був виписаний з лі­карні в задовільному стані.

 

13 квітня 2007 року Орджонікідзевський районний суд визнав заявника винним та за­судив до 7 років позбавлення волі. У вироку суду скарга заявника на жорстоке поводження була відхи­лена як необгрунтована.

 

Чоловік неодноразово скаржився до органів прокуратури щодо застосуван­ня до нього фізичного насильства з боку співробітників міліції. У подальшо­му за результатами проведення перевірок районною прокуратурою були вине­сені кілька постанов про відмову в порушенні кримінальної справи.

 

Чоловік подавав апеляційні та касаційні скарги, проте, 12 лютого 2009 року апеляційним судом вирок суду першої інстанції було залишено без змін, а 9 червня 2009 року та 9 липня 2009 року Верховним Судом України було винесено постанови про відмову у витребуванні справи.

 

Розглянувши скаргу заявника, ЄСПЛ констатував порушення державою норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. У зв’язку з цим, держава протягом 3 місяців повинна сплатити заявнику моральну компенсацію в розмірі 6000 євро.