Головний зміст

126366Сьогодні, 18 серпня, відбулась офіційна церемонія відкриття першого Інтернет-суду в Китаї.

 

 

 

 

 

 

 

Рішення про створення такого роду суду прийняли 28 червня 2017 року під час 36-ї сесії Центрального комітету Комуністичної партії Китаю щодо всебічного поглиблення реформ.

 

Інтернет-суд розглядатиме такі справи:

  • шахрайство в онлайн-торгівлі;
  • онлайн укладання боргових контрактів;
  • порушення авторських прав в інтернеті.

 

Відзначимо, що всі судові процедури, починаючи з подачі позову і порушення справи, будуть проводитися через сайт суду. Слухання і оголошення вироку також будуть вестися онлайн за допомогою відеотрансляції в режимі реального часу.

 

Що стосується України, то у нас також введено електронне судочинство. Так, першим судом, на базі якого створювалися проекти «Електронний суд» та «Інформаційно-платіжний термінал», став Київський районний суд м.Одеси у 2015 році. Ось уже протягом 2,5 років вони успішно реалізують даний проект, покращують його, навчаючи інші українські суди.

 

Основний принцип проекту «Електронний суд» - налагодження процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками процесу та іншими державними структурами.

 

Перевага електронного суду - доступність і оперативність, рух справ по судах різних інстанцій, швидкість розгляду та обмін інформацією, а також економія коштів на відправку кореспонденції.

 

«Інформаційно-платіжний термінал» дозволяє громадянам платити судовий збір безпосередньо в суді. Так, відвідувачеві не потрібно витрачати час на пошуки найближчого банку.

 

За словами голови суду Сергія Анатолійовича Чванкіна, який стоїть біля витоків впровадження електронного судочинства в судову систему України: «Проект «Електронний суд» дозволяє перевести величезний документообіг в електронний формат, по суті - це суд, двері якого відкриті цілодобово. У ньому немає задушливих черг і бюрократичних зволікань».

 

IMG 1213 2

 

 

Відзначимо, що для користування системою «Електронний суд» необхідно:

  • зареєструватися на сайті;
  • створити електронну пошту;
  • відправити заяву в суд.

 

Заява реєструється співробітником суду протягом години. Після цього, система автоматично відправляє відповідь по електронній пошті.

 

Крім цього, в Київському районному суді міста Одеси працює послуга СМС оповіщення. Протягом останніх двох років за ініціативою голови суду Сергія Чванкіна були проведені численні заходи, спрямовані на дослідження і удосконалення «Електронного суду».

 

На сьогоднішній день Київський районний суд Одеси вже досяг вражаючих результатів у впровадженні електронного судочинства.

 

З вересня 2015 по 18 серпня 2017 року в електронному вигляді до суду надійшло:

  • 3171 позовних заяв;
  • 804 заяви про видачу наказу;
  • 198 заяв в окремому провадженні;
  • 779 матеріалів досудового розслідування;
  • 294 обвинувальних актів.

 

На цьому Київський районний суд не планує зупинятися. Судді та апарат переймають досвід у закордонних колег і з радістю консультують українських. Адже всім відомо, що зараз на розгляді у ВРУ знаходиться законопроект №6232, який передбачає закріплення електронного судочинства на законодавчому рівні.

 

Джерело: «Я і Закон»