Головний зміст

minystlukaswВ Україні введена загальноєвропейська практика призначення відсотку за успішне виконання судових рішень.

 

 

 

 

 

 

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 8.09.2016 року № 643 затверджено Порядок виплати винагород державним виконавцям та їх розміри і розмір основної винагороди приватного виконавця.

 

Так, приватний виконавець, який забезпечив повне або часткове виконання виконавчого документа майнового характеру в порядку, встановленому Законом України “Про виконавче провадження”, одержує основну винагороду у розмірі 10 відсотків стягнутої ним суми або вартості майна, що підлягає передачі за виконавчим документом.

 

Приватний виконавець, який забезпечив у порядку, встановленому Законом України “Про виконавче провадження”, фактичне виконання в повному обсязі виконавчого документа немайнового характеру, за яким боржником є фізична особа, одержує основну винагороду в розмірі двох мінімальних заробітних плат та за виконавчим документом немайнового характеру, за яким боржником є юридична особа, - в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат.

 

Державні виконавці отримують 2% стягнутої суми або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом.

 

При цьому 0,5% стягнутої суми або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом отримує керівник органу державної виконавчої служби та його заступники, яким безпосередньо підпорядкований державний виконавець.

 

Перехід на систему мотивування виконавців спричинив позитивні зміни у сфері виконання судових рішень. Проте, незважаючи на це, Міністерство юстиції розглядає можливість ініціювання перед Урядом встановлення на перехідний етап реформи верхньої межі винагороди виконавцям.