Головний зміст

minystlukaswМіністерство юстиції України розробило проект Закону, який відтермінує початок перебігу строків позовної давності у спорах про стягнення заборгованості з позичальників, якщо вони чи заставлене майно знаходяться на тимчасово окупованій території.

 

 

 

 

 

Цивільний кодекс України обмежує строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу, шляхом визначення загальної позовної давності тривалістю у три роки та спеціальної, зокрема до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

 

Водночас частиною першою статті 258 Цивільного кодексу України передбачено, що для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю.

 

Оскільки сьогодні відсутні реальні правові механізми стягнення заборгованості банками з позичальників та їх поручителів, які знаходяться на тимчасово окупованій території України, Міністерство юстиції пропонує вберегти право на судовий захист. Це ж стосується реалізації вимог про звернення стягнення на рухоме/нерухоме майно, переданого в заставу як забезпечення виконання зобов’язань за кредитними договорами, яке знаходиться на тимчасово окупованій території України.

 

Проектом Закону № 7045 пропонується внести зміни до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», якими встановити право вимоги кредиторів щодо стягнення заборгованості з позичальників та їх поручителів за кредитними договорами (включаючи вимоги про стягнення неустойки (штрафу, пені) від дня, наступного за днем повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України.

 

При цьому, передбачається встановити позовну давність строком у три роки, перебіг якої починається від дня, наступного за днем повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України.