Головний зміст

1d01ecd10d8d58Міністерство оборони затвердило нову Інструкцію зі складання протоколів та оформлення матеріалів про військові адміністративні правопорушення.

 

 

 

 

 

 

Ця Інструкція встановлює механізм складання протоколів про військові адміністративні правопорушення відносно військовослужбовців Збройних Сил України, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені главою 13-Б "Військові адміністративні правопорушення" Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також у ній визначено порядок надсилання до районних, районних у місті, міських, міськрайонних судів протоколів та інших матеріалів про військові адміністративні правопорушення, порядок їх обліку у військових частинах (установах, закладах) та органах управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України.

 

Протокол про військове адміністративне правопорушення відносно військовослужбовця мають право складати командири та посадові особи органів управління Служби правопорядку.

 

У разі вчинення військовослужбовцем кількох окремих військових адміністративних правопорушень протоколи складаються щодо кожного з вчинених правопорушень. Якщо одне правопорушення вчинене кількома  військовослужбовцями – протокол складається щодо кожного окремо.

 

Оформлення протоколу і додатків до нього та направлення цих матеріалів до суду здійснюються з урахуванням вимог статті 38 КУпАП, відповідно до вимог якої адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через три місяці з дня його виявлення.

 

Протокол складається у двох примірниках, один з яких під підпис вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.

 

У протоколі під час його складання обов’язково зазначається частина (за наявності) та стаття КУпАП, згідно з якою передбачено адміністративну відповідальність.

 

Під час викладення обставин правопорушення у Протоколі вказуються місце та час його вчинення, суть правопорушення, які саме протиправні дії чи бездіяльність вчинила особа, щодо якої складається Протокол, які норми законодавства порушено, та робиться посилання на нормативний акт, який передбачає відповідальність за це правопорушення.

 

Якщо є свідки правопорушення та потерпілі, до Протоколу вносяться їх прізвища, імена та по батькові, а також адреси місць проживання.

 

Уповноважена посадова особа, яка складає Протокол, зобов’язана роз’яснити особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, її права і обов’язки, передбачені статтею 63 Конституції України та статтею 268 КУпАП, про що робиться відмітка в Протоколі та ставиться підпис особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, про ознайомлення.

 

Протокол підписується тим, хто його складав, та військовослужбовцем, який притягається до адміністративної відповідальності. У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, поставити підпис, про це робиться відповідний запис у Протоколі, який засвідчується підписом особи, яка складає Протокол, та підписами свідків, присутніх під час ознайомлення правопорушника з його правами й обов’язками.

 

До протоколу долучаються матеріали, що підтверджують факт вчинення адміністративного правопорушення. Обов’язок щодо збирання доказів та оформлення матеріалів про військове адміністративне правопорушення покладається на уповноважену посадову особу, яка складає протокол.

 

Інструкція ще не набрала чинності, тому досі діє  наказ Міністерства оборони України від 19 травня 2015 року № 222 "Про затвердження Інструкції з оформлення протоколів про військові адміністративні правопорушення”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 04 червня 2015 року за № 656/27101.