Головний зміст

koziakovВчора, 27 вересня 2017 року, відбулась експертна дискусія щодо оцінки корупційних ризиків у судочинстві та створення антикорупційного суду.

 

 

 

 

 

 

 

Голова ВККСУ Сергій Козьяков зазначив, що перш ніж говорити про створення антикорупційного суду, потрібно дочекатися висновку Венеційської комісії стосовно законопроекту про його створення. Після цього необхідно доопрацювати усі нормативно-правові акти, аби мати чітке розуміння, як в подальшому реалізовувати закон.

 

Очільник ВККСУ наголошує на необхідності вивчити досвід інших країн у процедурі добору суддів в антикорупційні суди, адже корупційні справи повинні розглядати судді, які пройшли процедуру кваліфікаційного оцінювання

 

Крім того необхідно аналізувати позитивні та негативні результати процедури, яку застосовувала Вища кваліфікаційна комісія суддів України під час конкурсу на посаду судді Верховного Суду.

 

Важливим є також питання, хто саме проводитиме кваліфікаційне оцінювання суддів, які розглядатимуть антикорупційні справи. Якщо це Вища кваліфікаційна комісія суддів України, то необхідно з’ясувати, чи зможе вона проводити паралельно добір кандидатів на посади суддів місцевих судів, кваліфікаційне оцінювання всіх інших суддів та решту необхідних процедур.