Головний зміст

article3202Параюристи, або громадські радники – це люди, які не мають юридичної освіти, але пройшли спеціальне навчання, спрямоване на правову допомогу жителям місцевої громади у найбільш типових для них питаннях.

 

 

 

 

 

 

Слово «параюрист» наразі маловідоме в Україні, але в інших країнах саме параюристи забезпечують надання «швидкої» правової допомоги в громадах. Якщо парамедик надає першу, невідкладну медичну допомогу, то параюрист також надає першу допомогу – правову – консультації, інформація та перенаправлення.

 

Громадськими радниками можуть бути представники сервісних організацій, органів місцевого самоврядування чи виконавчої влади, а також студенти юридичних факультетів, які навчаються в обласних центрах, але, час від часу, повертаються до своїх громад, де можуть надавати консультації.

 

Окрім того, досить успішно функції громадських радників можуть брати на себе соціальні працівники та волонтери, адже вони мають навички комунікації з людьми, які перебувають в складних життєвих обставинах, а також працівники бібліотек, шкільні вчителі правознавства та лідери громадської думки тощо.

 

Власне, громадським радником може бути представник будь-якої професії, якщо в нього є можливість навчатись та бажання реалізовувати себе в громаді.

 

Цього року вперше в Україні був проведений конкурс на навчання громадських радників та проведено їх перше навчання.