Головний зміст

8a518bad6eb4b414107dc308c97f4568Через процесуальні нюанси батькам, які втратили дитину після операції, не вдалося притягти до відповідальності винних лікарів та отримати у національних судах компенсацію. Але ЄСПЛ констатував порушення норм Конвенції.

 

 

 

Прес-реліз рішення у справі «Оней проти Туреччини» (заява № 49092/12) оприлюднено на сайті ЄСПЛ.

У 2002 році після тонзілектомії (операція з видалення мигдалин) в приватній лікарні двадцятирічна Еміне Оней зазнала ускладнень і врешті померла від зупинки серця. Як згодом з’ясувалося, смерть пацієнтки була викликана передозуванням анестезією перед операцією.

За результатами розслідування, що тривало шість років, кримінальний суд визнав одного з лікарів винним у недбалості час виконання своїх професійних обов’язків та призначив умовне покарання. Але касаційний суд згодом скасував це рішення і оголосив кримінальне провадження погашене давністю.

Батьки померлої Алі Осман Оней і Ханіфе Оней подали позов про відшкодування збитків проти двох лікарів та лікарні. Але суд оголосив, що цей позов не був офіційно поданий на підставі того, що провадження було двічі відкладене, і, зокрема, тому, що адвокат заявників не з’явилися на останнє слухання через інтенсивний дорожній рух.

Посилаючись на статтю 6 (право на справедливий судовий розгляд) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод подружжя Оней поскаржилися до ЄСПЛ на те, що вони не мали ефективних засобів правового захисту, аби притягти до кримінальної відповідальності лікарів і на тривалість провадження.

Але суд у Стразбурзі розглянув скарги заявників відповідно до статті 2 (право на життя) Конвенції і констатував факт порушення в частині розслідування, а також присудив 20 000 євро компенсації моральної шкоди.

Джерело: ECHR: Ukrainian Aspect