Головний зміст

european court human rights oeНаціональне законодавство не передбачало можливості державної реєстрації фонду, створеного для задоволення релігійних потреб окремої спільноти. Але засновники не зупинилися на національних засобах захисту.

 

 

 

 

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Алтинкайнак та інші проти Туреччини» (заява № 12541/06).

6 громадян Туреччини (Еркін Алтинкайнак та інші) у вересні 2004 року створили Фонд турецьких адвентистів сьомого дня для задоволення релігійних потреб осіб, що перебувають у країні. Але реєстраційний орган відмовився вносити відомості в офіційний реєстр. Підставою для цього стали положення національного законодавства (статті 101 §4 цивільного кодексу), який забороняв створення фондів, призначених для підтримки членів певної спільноти.

Тоді засновники організації звернулися до суду першої інстанції із позовом про зобов’язання внести їх фонд до офіційного реєстру. Вони послалися на положення статуту ООН, права і свободи, гарантовані Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод, конституцію та національне законодавство, а також принцип секуляризму.

Суд відхилив вимогу на підставі того, що мета фонду полягала в задоволенні релігійних потреб осіб, які приймали вірування адвентистів сьомого дня, і які були несумісними з положеннями Цивільного кодексу. Касаційний суд підтвердив це рішення.

Тоді відмову судів Туреччини внести їх фонд в офіційний реєстр громадяни оскаржили до Європейського суду з прав людини. Вони послалися на статтю 9 (право на свободу думки, совісті та релігії), статтю 11 (свобода зібрань та об’єднань) та статтю 14 (заборона дискримінації), статтю 17 (заборона зловживання повноваженнями), статтю 18 (межі застосування обмежень прав) Конвенції.

Але суд у Страсбурзі вирішив розглянути скарги лише відповідно до статті 11 Конвенції, констатувавши порушення свободи зібрань та об’єднань. Щоправда, справедлива сатисфакція на всіх заявників виявилася не надто великою: 2724 євро матеріальної шкоди, 3000 євро моральної шкоди та 3000 євро компенсації видатків та витрат.

Джерело: ECHR: Ukrainian Aspect