Головний зміст

1428952915 thumbnail 20130117104419nОдним з елементів справедливого суду відповідно до ч. 3 ст. 6 конвенції є наявність в обвинуваченого в учиненні кримінального правопорушення певного набору мінімальних прав, до яких, зокрема, належить можливість допитувати свідків обвинувачення або вимагати, щоб їх допитали, а також вимагати виклику й допиту свідків захисту на тих самих умовах, що й свідків обвинувачення. І неможливість допитати експерта як свідка є порушенням конвенційних гарантій.

Питання вивчалося ЄСПЛ у справі «Авагян проти Вірменії» (заява №1837/10).

Хосров Авагян успадкував квартиру від літньої жінки, котра померла разом із сестрою, як установив початковий розтин, від переохолодження. Родичі померлих ініціювали кримінальне розслідування, у ході якого було проведено судово-медичні експертизи, які встановили, що обидві сестри померли від отруєння фосфором. Х.Авагяна обвинуватили в шахрайстві та двох убивствах з метою наживи й помістили під варту. Під час судового розгляду він клопотав про виклик експертів, які надали суперечливі звіти про аутопсію, але суди неодноразово відхиляли цей запит.

У підсумку чоловіка визнали винним у вбивствах за обтяжливих обставин і засудили до довічного ув’язнення. Але Х.Авагяна підтримав ЄСПЛ, адже йому не дали можливості допитати експертів, аби оскаржити достовірність їхніх висновків, які були визначальними для визнання його винним у скоєнні злочину.

У Страсбурзі констатували порушення права на справедливий суд.

Джерело: ECHR: Ukrainian Aspect