Головний зміст

42908Національна асоціація адвокатів України провела круглий стіл, метою якого є спільне напрацювання низки змін у роботу пенітенціарних закладів у відповідності з європейськими правовими стандартами.

 

 

 

 

 

Під час заходу обговорили спірні питання, які виникають в роботі, як захисників, так і представників органів досудового слідства під час відвідувань громадян.

 

Широку дискусію викликала необхідність отримання дозволу для адвокатів на вхід до пенітенціарних установ з планшетом і дотримання працівниками СІЗО, при огляді пристрою, вимог закону про захист адвокатської таємниці.

 

Так, з урахуванням сучасних потреб і наявних зауважень, підготовлені зміни до Правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів.

 

Таким чином, в новій редакції Правил, пункт 7.7 викладено наступним чином:

«Працівникам правоохоронних органів, суду та захисникам дозволяється проносити матеріали і документи, необхідні для здійснення повноважень, визначених законодавством з обов'язковим оглядом на КПП СІЗО на наявність заборонених предметів. Такий огляд повинен виключати ознайомлення зі змістом цих документів. У випадках, передбачених КПК України, працівникам правоохоронних органів, суду та захисникам дозволяється проносити технічні засоби (без можливості здійснювати дзвінки та вихід в мережу інтернет) для проведення аудіо та відео фіксації процесуальних дій».

 

Представники правоохоронних органів підняли питання щодо статусу посвідчення адвоката та підтвердження особистості захисника. Вони посилалися на те, що у відповідності зі ст. 50 КПК повноваження захисника підтверджуються свідоцтвом про право на заняття адвокатською діяльністю, ордером, але при цьому адвокатське свідоцтво і посвідчення не є посвідченнями особистості, а тому зазначене питання потребує законодавчого врегулювання.

 

Як відомо, нинішні умови перебування громадян у слідчих ізоляторах можуть створювати загрози їх здоров'ю. У пенітенціарних установах існують реальні ризики зараження хворобами, які передаються повітряно–крапельним або побутовим шляхом. Під ці ризики підпадають і адвокати системи БПП, що здійснюють захист за призначенням, оскільки вони зазвичай не володіють інформацією щодо стану здоров'я клієнта.

 

Це питання досі залишається відкритим, оскільки пов'язане із забороною розголошення медичної таємниці.

 

З метою поліпшення умов для роботи адвокатів з клієнтами, запропоновано створити в ізоляторах спеціальні кімнати з оргтехнікою та юридичною літературою.