Головний зміст

11133Наразі судова система потребує вдосконалень, які спростять комунікацію між судом та сторонами процесу. Допомогти в такій ситуації може «Електронний суд».

 

 

 

 

 

Елементи «Електронного суду» уже запроваджені в судочинстві: онлайн сплата судового збору, отримання інформації про етапи проходження справи в суді, можливість одержання від суду повідомлень і копій рішень електронною поштою, СМС-інформування, доступ до текстів судових рішень через єдиний державний реєстр судових рішень, онлайн трансляція окремих судових засідань, проведення відеоконференцій між судами та слідчими ізоляторами.

 

Проте розвиток технологій не стоїть на місці: наразі передбачається, що можливості електронного судочинства будуть значно ширші.

 

Так, після реєстрації на сайті Державної судової адміністрації можна буде подавати до суду будь-які документи, що стосуються розгляду судової справи, в якій особа бере участь. Єдиною вимогою для користувача буде використання електронного цифрового підпису - документи, які будуть надсилатися учасникам судового процесу повинні бути скріпленні електронним цифровим підписом цієї особи.

 

Після надсилання до суду електронних документів, учасник судового процесу буде мати гарантію того, що документ дійде до суду у найкоротші строки, чого ніколи не можна очікувати від поштового відправлення. Головною перешкодою може бути лише відсутність мережі Інтернет. При цьому, особа, яка надіслала до суду електронний документ, буде одразу отримувати повідомлення про те, що даний документ у вказаний час був отриманий судом.

 

Також передбачається розробка сервісу, який забезпечить пересилання всіх документів, які отримують учасники судового процесу, в електронний кабінет. Учасники судового процесу зможуть отримати доступ до електронного кабінету з будь-якого смартфону. Проте, якщо в особи немає смартфону, який би дозволив їй прочитати надісланий документ, вона зможе написати заяву – і її буде сповіщено за допомогою СМС-повідомлення.

 

Нагадаємо, що пілотний проект «Електронний суд» вже понад півтора року успішно функціонує в Київському районному суді міста Одеси та досяг значних результатів.

 

Так, станом на 2 березня 2017 року в електронному форматі до суду надійшло: 87 обвинувальних актів; 497 клопотань в рамках досудового розслідування; 2824 цивільних справи, з яких :позовних заяв – 2147, 590 заяв у порядку наказного провадження, 87 заяв у порядку окремого провадження, а також 158 заяв, які підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.