Головний зміст

vsapravda info d7f3aКомітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект Закону №5441 «Про внесення змін до статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

 

 

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 № 1207-VII підслідність кримінальних правопорушень, вчинених на тимчасово окупованій території визначається Генеральною прокуратурою України.

 

Однією із основних передумов внесення зазначених вимог до Закону була відсутність на той час передислокованих з тимчасово окупованої території Кримського півострову на материкову частину України правоохоронних органів.

 

Однак наразі Головне управління МВС України в АР Крим передислоковано до м. Одеси, де в подальшому створено Головне управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі. Крім того, створено Головне Управління Служби безпеки України у Автономній Республіці Крим, яке розташоване у м. Херсон.

 

Таким чином, на теперішній час наявні всі засобі, передбачені чинним законодавством України, для належного розслідування кримінальних проваджень, які відповідно до ст. 216 КПК України підслідні органам прокуратури, Головному управлінню Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі, Головному управлінню Служби Безпеки України в АР Крим.

 

Разом з тим, у зв’язку з територіальним розташуванням ГУ Національної поліції АР Крим та м. Севастополі у м. Одесі, ГУ СБУ в АР Крим  у м. Херсон, направлення матеріалів кримінальних проваджень до Генеральної прокуратури України для визначення підслідності кримінальних правопорушень потребує великих часових ресурсів, що перешкоджає проведенню першочергових слідчих (розшукових) дій, оперативному, швидкому, об’єктивному та  повному розслідуванню, а в окремих випадках може призвести до втрати речових доказів.

 

Тому законопроектом пропонується внести відповідні зміни до частини другої статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території», у яких передбачається, що підслідність кримінальних правопорушень, вчинених на тимчасово окупованій території, визначається прокурором Автономної Республіки Крим. Матеріали досудового розслідування щодо злочинів, кримінальні провадження щодо яких знаходяться на стадії досудового слідства, повинні бути передані органам досудового слідства, визначеним прокуратурою Автономної Республіки Крим.