Головний зміст

im511x345 veniceCуддівський імунітет стоїть на службі незалежності судді, надаючи йому можливість виносити рішення без страху бути притягнутим до цивільної або кримінальної відповідальності за правомірне винесення судових рішень.

 

 

 

 

 

Верховний Суд України опублікував короткий експертний висновок Венеціанської комісії (amicus curiae brief) щодо імунітету суддів Республіки Молдова, ухвалений на 94-му пленарному засіданні 8-9 березня 2013 року.

 

Так, у висновку йде мова про те, що група держав проти корупції Ради Європи (GRECO) розрізняє два види імунітетів: «імунітет від відповідальності», що означає відсутність відповідальності за рішення, які приймаються суддями, та «недоторканність-імунітет» або «процесуальний імунітет», який захищає посадовця від судових переслідувань.

 

 Відповідно до цього метою процесуального імунітету має бути забезпечення підтримки основного «імунітету від відповідальності». Тільки в результаті спеціальної процедури, під час якої буде проаналізовано зміст обвинувачень проти суддів, процесуальний імунітет може бути знято й розпочато судове переслідування.

 

 Імунітет від відповідальності як передумова судової незалежності повинен надаватися суддям під час виконання ними судових обов’язків, тоді як процесуальний імунітет «спричиняє труднощі для ефективної боротьби з корупцією».

 

Зрозуміло, що суддів як і будь-яких інших громадян має бути покарано за будь-які злочини, які вони вчиняють, чи то загальні злочини, чи то специфічні, які стосуються судових функцій. Жодна злочинна дія не повинна захищатися імунітетом, а суддів, відповідно, має бути притягнено до відповідальності за всі правопорушення. Це загальне твердження лише потребує кваліфікації для суддів, у разі якщо карні (або дисциплінарні) норми є занадто узагальненими, як наприклад, «порушення закону під час винесення судового рішення».

 

Процесуальний імунітет суддів повинен захищати суддю не від кримінальних правопорушень, а лише від фальшивих обвинувачень, висунутих проти судді з метою спричинення тиску на нього/неї. В усіх інших випадках компетентний орган у межах судової системи має позбавляти суддю процесуального імунітету.