Головний зміст

460528 w 300Право на повагу до приватного й сімейного життя, гарантоване ст.8 конвенції, поширюється й на випадки залишення в спокої тіла людини, яка померла. У випадках ексгумації трупів, на думку ЄСПЛ (рішення у справі «Сольська і Рибицька проти Польщі», заява №30491/17), необхідно відшукувати механізми поєднання публічних інтересів держави з правами близьких і родичів.

 

Питання ексгумації постало у зв’язку з розслідуванням обставин авіакатастрофи під Смоленськом 2010 року, коли загинули 8 членів екіпажу і 88 пасажирів, зокрема й президент Польщі Лех Качинський. Через 6 років влада вирішила, що останки допоможуть установити причину аварії, у тому числі зрозуміти, чи був вибух на борту. Процесуальна дія була проведена попри те, що Єва Сольська та Єва Рибицька виступили проти ексгумації останків їхніх чоловіків. Однак у жінок не було можливості якось уплинути на рішення про ексгумацію. Утім, вони звернулися до ЄСПЛ, де судді вирішили, що в цьому випадку було порушено конвенцію.

У Страсбурзі зауважили, що проведення ефективного розслідування інциденту, надзвичайно трагічного для всієї країни, хоча й має більше значення, ніж інтереси окремих осіб, але держава не скористалася механізмом, за допомогою якого можна було б вирішити конфлікт між інтересами держави та скаржників.

Українське законодавство містить норми (ст.298 Цивільного кодексу) про шанобливе ставлення як до самого тіла, так і до місця поховання людини. А в разі глуму члени сім’ї, близькі родичі мають право на відшкодування майнової та моральної шкоди. Проте ексгумація, звісно, не є глумом.

Так, згідно зі ст.239 КПК ексгумація трупа здійснюється за постановою прокурора. Виконання постанови покладається на службових осіб органів місцевого самоврядування. Труп виймається з місця поховання за присутності судово-медичного експерта та оглядається. Після проведення ексгумації та необхідних досліджень поховання здійснюється в тому самому місці з приведенням могили в попередній стан. Під час ексгумації судово-медичний експерт може вилучити зразки тканини органів або частини трупа, необхідні для проведення експертних досліджень. Також у разі необхідності труп може бути доставлений до експертного закладу для проведення експертизи, а із самого поховання можуть вилучатися речі, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

Оскільки жодних погоджень із рідними та близькими або ж можливості оскарження рішення про проведення слідчої дії в законодавстві не передбачено, приватне й сімейне життя в розумінні практики Євросуду залишається в цій частині фактично незахищеним.

Джерело: ECHR: Ukrainian Aspect