Головний зміст

881361 квітня 2016 року у ВССУ відбулась робоча нарада – круглий стіл із заступниками голів та секретарями судових палат у цивільних справах апеляційних судів областей та Апеляційного суду міста Києва.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Обговорювалися проблемні питання застосування норм матеріального та процесуального права під час розгляду справ цивільної юрисдикції.
 
Від ВССУ участь у заході взяли заступник Голови Марина Червинська та секретар пленуму, суддя судової палати у цивільних справах Дмитро Луспеник.
 
За словами Марини Червинської, надання методичної допомоги судам нижчого рівня у вирішенні складних питань правозастосування є пріоритетним напрямом діяльності судової палати у цивільних справах ВССУ та завданням ВССУ згідно з вимогами статті 32 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».
 
Підкресливши необхідність аналізу підстав скасування судових рішень та вивчення питань, що виникають в судах при розгляді тієї чи іншої категорії цивільних справ, Марина Червинська поінформувала про відповідні дані судової статистики та звернула увагу на проблемні питання застосування законодавства при розгляді судами окремих категорій спорів.
 
Заступник Голови ВССУ, зокрема, висвітлила основні причини та підстави скасування судових рішень судом касаційної інстанції та правильного застосування норм матеріального і процесуального права у справах, пов’язаних з поверненням депозитів, трудових спорах, спорах, що виникають з сімейних правовідносин, права власності тощо. Також доповідач звернула увагу на застосування суддями норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють межі, предмет та підстави позову.
 
У своїй доповіді на основі аналізу судових справ, розглянутих суддями ВССУ у касаційному порядку протягом ІІ півріччя 2015 року, Марина Червинська детально зупинилася на проблемах, що виникають під час розгляду справ, пов’язаних зі спадкуванням.
 
Вивчення судової практики, наголосила Марина Червинська, свідчить про те, що суди, вирішуючи спори, які виникають зі спадкових правовідносин, припускаються помилок. Практика застосування законодавства про спадкування вищими судами є сталою, підкреслила заступник Голови ВССУ, тому виникає необхідність з’ясувати актуальні питання при вирішенні спорів судами першої і апеляційної інстанцій.
 
Заступник Голови ВССУ доповіла про особливості правозастосування у справах щодо визначення додаткового строку для прийняття спадщини, усунення від права на спадкування, поділу спадкового майна тощо.
 
Дмитро Луспеник свій виступ присвятив практичному застосуванню судами законодавства при вирішенні спорів із зобов'язань, що виникають із договорів та інших правочинів, а також підставам недійсності правочинів. Доповідач, серед іншого, навів відповідні правові позиції ВССУ у справах, що стосуються застосування загальних зобов’язальних норм, споживчих договорів у контексті захисту прав споживачів. Також він розкрив питання щодо форми укладення договору позики та питань, пов’язаних з виконанням договору.
 
Окремо доповідач проаналізував судову практику вирішення спорів, пов’язаних з іпотеко-кредитними правовідносинами, та зосередив увагу суддів на питаннях, які безпосередньо впливають на якість судочинства.
 
Принагідно Дмитро Луспеник, який є членом Робочої групи з реформування процесуального законодавства, поінформував колег про те, що Робочою групою з реформування процесуального законодавства, яка створена Радою з питань судової реформи при Президентові України, наразі розроблено проекти змін до трьох процесуальних кодексів – Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України. За словами Дмитра Луспеника, проекти можуть бути доопрацьовані за результатами експертного обговорення, що стартує наступного тижня. Крім того, він закликав суддів взяти активну участь у обговоренні проекту змін до ЦПК України.
 
Наприкінці робочої наради Марина Червинська наголосила на важливості проведення таких заходів у майбутньому, що сприятиме покращенню здійснення правосуддя в Україні.