Головний зміст

64893 12012 квітня 2016 року в приміщенні ВККСУ відбулося чергове первинне кваліфікаційне оцінювання суддів України. Цього разу оцінюванню підлягали судді Апеляційного суду Київської області. За ходом оцінювання, окрім представників ЗМІ та громадськості, спостерігала представник прес-служби Київського районного суду м.Одеси Ольга Карагіоз, яка на власні очі переконалась в прозорості та відкритості процесу.
 
 
 
 
 
 
 
Окремої уваги заслуговує чітка та налагоджена організація проведення оцінювання.
 
Зали, в яких проводиться оцінювання, оснащені аудіо-та відеотехнікою, за допомогою якої можна спостерігати онлайн за процесом кваліфоцінювання. Прес-секретарем ВККСУ надавалися змістовні відповіді на питання представників ЗМІ та громадськості стосовно процедури оцінювання та етапів його проходження.
 
IMG 7984
 
До першої групи суддів, які проходять оцінювання, було включено 26 суддів Апеляційного суду Київської області. Із 26 суддів, включених до цієї групи, на день проведення іспиту 8 суддів подали заяви про відставку,їх оцінювання Комісією зупинено. Один суддя звернувся із заявою про перенесення строків його оцінювання у зв’язку з перебуванням у щорічній відпустці, а ще однин суддя не з’явився через перебування на лікарняному.
 
О 10 годині стартував перший етап оцінювання у формі тестування, до якого приступили 17 суддів Апеляційного суду Київської області. На виконання тесту суддям надавалися 2 години.
 
Другий етап іспиту розпочався о 14 годині та включав в себе практичне завдання, в якому служителям феміди надавалась фабула справи з рішенням суду першої інстанції. Завданням суддів було перегляд цього рішення в суді апеляційної інстанції із застосуванням правових позицій ВСУ та ЄСПЛ. Практичне завдання є усним та виконується суддями відповідно до їх спеціалізації. Під час виконання завдання суддям надається доступ до нормативної бази «Ліга-закон» та дозволяється користуватися своєю літературою. На підготовку надавалося 30 хвилин, після чого суддям надали можливість самостійно визначити між собою черговість проходження усної співбесіди з членами Комісії.
 
1 група була поділена на дві підгрупи (суддів цивільної та кримінальної палати).
 
Підгрупа суддів кримінальної палати складалась з 9 суддів, цивільної – з 7.
 
Слід зазначити, що більшість суддів висловлювали однакові позиції при вирішенні практичного завдання.
 
Наступним етапом для даної групи суддів буде дослідження і обговорення суддівського досьє, після чого ВККС винесе свій вердикт стосовно подальшої здатності кожного судді здійснювати правосуддя.