Головний зміст

Дисциплінарне судді5 квітня 2016 року офіційно стартував Проект Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні». Мета Проекту – надання допомоги Україні в розбудові незалежної, справедливої та ефективної судової влади відповідно до стандартів і рекомендацій Ради Європи. Загальна тривалість Проекту сягатиме трьох років. Його діяльність підтримуватиметься завдяки фінансовому внеску Уряду Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.
 
 
 
 
 
 
Перше установче засідання Керівного комітету Проекту було присвячене узгодженню планів діяльності та загальних напрямів роботи Проекту. До складу Керівного комітету запрошено очільників Верховного та вищих судів, представників виконавчої та законодавчої гілок влади, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції.
 
Проект передбачатиме співпрацю різних гілок влади, європейських партнерів та лідерів громадянського суспільства у кількох напрямах: підтримка в розробці та прийнятті конституційних та інших законодавчих змін, що належать до питань судової реформи в Україні, а також вдосконалення нормативно-правових актів, які регулюють структуру та діяльність судових органів; підтримка судової влади України в розбудові ефективної системи суддівської відповідальності, яка базується на європейських стандартах; підтримка в розробці системи альтернативного вирішення спорів шляхом упровадження механізмів медіації та вдосконалення системи арбітражу та підтримка в посиленні інституційної спроможності вищих судових інстанцій у питаннях забезпечення більш ефективного перегляду справ на підставі рішень Європейського суду з прав людини проти України.
 
Крім того, Проектом передбачається аналіз судової практики України щодо відновлення судового провадження як частини процесу виконання рішень Європейського суду з прав людини, а також обговорення запровадження національних засобів захисту від надмірної тривалості судових проваджень.
 
Учасники засідання Керівного комітету після завершення заходу взяли участь в офіційному відкритті Проекту, під час якого висловили пропозиції щодо напрямів співпраці в рамках роботи Проекту та дізналися про плани на 2016 рік.