Головний зміст

asПід егідою Київського районного суду міста Одеси відбулося урочисте засідання громадської організації «Асоціація слідчих суддів України» в місті Одеса, приурочене дворіччю створення АССУ.

 

 

 

 

 

У заході взяли участь понад 100 правників зі всієї країни: члени ВККС, судді, адвокати, представники прокуратури, юстиції, Національної школи суддів, Державної судової адміністрації, судові експерти, науковці, а також зарубіжні гості.

На засіданні обговорили успіхи та проблеми впровадження проекту «Електронний суд» в Київському районному суді міста Одеси, досвід запровадження окремих елементів цього проекту.

В програмі заходу також розглянули питання, пов’язані з проведенням конкурсу до Верховного Суду. Правники говорили про проблеми та перспективи призначення суддів-п'ятирічок. Окрім того, висунули пропозицію стосовно декриміналізації злочину, передбаченого ст. 375 КК України. Чільне місце приділили питанню захисту суддів від нападів псевдоактивістів.

Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін  закликав учасників бути активними та ініціативними, адже саме на таких заходах народжуються реформаторські ідеї.

Член ВККС Павло Луцюк порівняв важливість охорони здоров'я та забезпечення правосуддя: «Якщо в країні закривають лікарні та суди, на неї чекає кінець». Він звернув увагу на проблеми призначення суддів-п'ятирічок, оплаті праці суддів та гарантіях їх діяльності. Кілька слів додав про Громадську раду доброчесності: «Цей орган - плід нашої спільної роботи. Альтернативи йому немає ніде в світі, ми в цьому перші».

Наступним слово взяв Сергій Прилипко, член ВККС. «Зараз дуже багато невиправданої критики судової реформи, - зазначив він. – Проблеми справді є, але вони не настільки глобальні, як це висвітлюють ЗМІ».

Суддя від Норвезької місії з питань верховенства в Україні Даг Братоле зазначив: «Ви працюєте злагоджено, і якщо будете так продовжувати, незабаром зрівняєтеся з передовими країнами Європейського Союзу».

Зарубіжним досвідом поділився американський адвокат Девід Кук.

Начальник відділу підготовки викладачів Національної школи суддів Ольга Шаповалова виступила з доповіддю стосовно тлумачення статті 375 КК України, і запропонувала шляхи вирішення проблем, які виникають у зв'язку  її застосуванням.

Активну участь в обговоренні нагальних проблем правосуддя взяли представники адвокатури, зокрема Йосиф Бронз та прокуратури – Сергій Костенко.

Про переваги, які надасть Електронний суд, розповіли судді Київського районного суду міста Одеса Оксана Михайлівна Куриленко, Володимир Сергійович Петренко та Павло Анатолійович Прохоров: це, зокрема, економія часу і грошей, а також полегшення обміну матеріалами справи між учасниками провадження. Ігор Олексійович Борщов анонсував пропозицію змін до чинного законодавства, які спрямовані на створення дієвого механізму гарантій здійснення правосуддя.

В результаті зустрічі була прийнята Резолюція, метою якої є об'єднання зусиль учасників засідання для вирішення розглянутих питань. Зокрема, члени АССУ найближчим часом звернуться до Конституційного Суду України з питанням про визнання неконституційною статтю 375 КК України щодо постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови. Крім того, запропонували опрацювати проект змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», який мінімізує фактори тиску на суддів при здійсненні ними правосуддя.