Головний зміст

IMG 3128 3Вчора, 24 січня, друга колегія суддів Конституційного суду України на засіданні розподілила конституційне подання, що надійшло до КСУ від Верховного Суду України про офіційне тлумачення словосполучення слів „як неправосудного“, яке міститься у частині четвертій статті 62 Конституції України та затвердила суддю-доповідача.

 

 

Нагадаємо, що Громадська організація «Асоціація слідчих суддів України» звернулась до Верховного Суду України з пропозицією розглянути на Пленумі Верховного Суду України питання звернення до Конституційного Суду України з конституційним поданням щодо офіційне тлумачення словосполучення слів „як неправосудного“, яке міститься у частині четвертій статті 62 Конституції України.

 

Питання про звернення до Конституційного Суду України було розглянуто на засіданні Пленуму Верховного Суду України 16 грудня 2016 року.

 

 IMG 5744Як неодноразово наголошував голова АССУ Сергій Чванкін, невизначеність поняття «неправосудне» призводить до тлумачення слідчими і прокурорами диспозиції ст.375 КК України на власний розсуд і вони самі видумують критерії неправосудного судового рішення. Сьогодення свідчить про те, що скасоване або змінене судове рішення судами вищих інстанцій визнається працівниками правоохоронних органів неправосудним. Прикладів внесення щодо суддів відомостей в ЄРДР за ст.375 КК України чимало.

 

Єдиним способом усунення правової невизначеності та неоднозначного застосування є офіційне тлумачення закону.