Головний зміст

60228 липня 2016 року на сайті Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) було опубліковано перші рішення у справах, пов’язаних з подіями в Донецькій та Луганській областях.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
У рішенні «Половинко та інші проти України і Росії», яке стосується заяв «Половинко проти України і Росії» (заява № 52061/14), «Осейко проти України і Росії» (заява № 52494/14), «Букало проти України і Росії» (заява № 63713/14), «Кобренюк проти України і Росії» (заява № 25354/15), ЄСПЛ прийняв рішення про вилучення цих заяв з реєстру справ. Вказані заяви стосувались скарг заявників про захоплення їхніх родичів у полон незаконними військовими формуваннями у 2014 році.
 
У засобах масової інформації поширено повідомлення, що ЄСПЛ припинив розгляд цих заяв на підставі того, що всі особи, яких стосувались скарги, були звільнені протягом 2014-2015 років.
 
Така інформація є неточною. Приймаючи рішення про вилучення заяв з реєстру справ, ЄСПЛ прямо спирався на клопотання заявників, висловлене у листі їхнього представника, щодо їхнього небажання підтримувати відповідні заяви та припинення провадження у справі.
 
Крім того, цього ж дня ЄСПЛ було прийнято рішення «Лісний та інші проти України і Росії» стосовно заяв «Лісний проти України і Росії» (заява № 5355/15), «Півень проти України і Росії» (заява № 44913/15), «Анохін проти України і Росії» (заява № 50853/15). У цих заявах заявники скаржились на порушення статей 2, 6, 8 § 1, 10 та 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод з огляду на неможливість держави гарантувати їхні права за вказаними статтями Конвенції. Також заявники скаржились за статтею 1 Першого протоколу до Конвенції стосовно знищення їхнього майна під час обстрілів у 2014 році.
 
Розглянувши вказані заяви, ЄСПЛ відхилив вимоги заявників як очевидно необґрунтовані. ЄСПЛ зазначив, зокрема, що заявники, які були представлені адвокатами, не надали доказів для підтвердження будь-якого юридичного зв’язку із нібито зруйнованим майном крім копій паспорту та фотографій зруйнованих будинків а також, в одному випадку, доповідей ОБСЄ стосовно ситуації на сході України та роздруківок з Інтернету стосовно того ж предмету.