Головний зміст

 9 396x250Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року «Про заходи з розвитку оборонно-промислового комплексу України», яким увів у дію рішення РНБОУ. Про це повідомили на сайті Президента України. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Рада національної безпеки і оборони України розглянула комплекс питань, пов’язаних зі станом справ в оборонно-промисловому комплексі, та зростання обсягів завдань із переоснащення Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань сучасним і модернізованим озброєнням та військовою технікою в умовах агресії Російської Федерації.
 
На основі вивчення зазначених питань РНБО доручила Кабінету Міністрів України забезпечити у місячний строк розроблення та внесення на розгляд Верховної Ради України змін до Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» щодо ліцензування господарської діяльності з розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння. У тримісячний строк Уряд має розробити, зокрема, проекти законів України щодо забезпечення сприятливих умов для залучення іноземних інвестицій в оборонно-промисловий комплекс шляхом утворення спільних підприємств; особливостей діяльності у сфері розроблення та виробництва озброєння і військової техніки; підтримки авіаційної промисловості, передбачивши заходи з оподаткування операцій з увезення на митну територію України літаків іноземного виробництва за договорами оперативного лізингу та встановлення обмежувального ввізного мита на літаки іноземного виробництва, що перебували в експлуатації понад 5 років, якщо аналоги таких літаків виробляються в Україні; сприяння здешевленню вартості довгострокових кредитів шляхом субсидування з Державного бюджету України частини витрат на сплату відсотків за кредитами, отриманими в українських фінансових установах для серійного виробництва українських літаків, модернізації та технічного переоснащення авіабудівних підприємств.
 
Уряду також доручено у місячний строк підготувати та затвердити Державну цільову програму реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2020 року. Крім того, мають бути затверджені до 1 січня 2017 року основні напрямки розвитку озброєння та військової техніки на довгостроковий період.
 
Кабінету міністрів доручено передбачати у проектах Державного бюджету України на 2017 та наступні роки фінансування у повному обсязі державних цільових програм у сфері розвитку озброєння і військової техніки та оборонно-промислового комплексу.
 
Рішенням РНБО Уряду доручено розглянути питання щодо списання заборгованості державного підприємства «Суднобудівний завод імені 61 комунара» за спожиту електроенергію перед публічним акціонерним товариством «Миколаївобленерго» та забезпечити у подальшому постачання електроенергії на підприємство з метою забезпечення виконання ним державного оборонного замовлення з відновлення технічної готовності кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України, які залучаються до бойового чергування та участі у міжнародних заходах.
 
Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Міністерству оборони України, Державному космічному агентству України та Державному концерну «Укроборонпром» доручено розробити та затвердити до 20 вересня 2016 року «дорожню карту» реформування системи стандартизації та технічного регулювання у сфері розроблення та виробництва продукції оборонного призначення.
 
Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію цим Указом, покладено на Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.