Головний зміст

 

159234 серпня 2016 року на підставі рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 17 грудня 2015 року №3884/дп-15 Вищою Радою Юстиції  було прийнято рішення про внесення подання Президентові України щодо звільнення двох суддів за порушення присяги судді – Меденцева Павла Анатолійовича з посади судді господарського суду Одеської області та Бойка Миколи Івановича з посади судді Донецького окружного адміністративного суду.

 

 

У рекомендації Комісії  зазначено, що суддя господарського суду Одеської області Меденцев П.А. з 8 квітня 2014 року до сьогодні, за виключенням часу відпустки, без поважних причин не з’являється на робочому місці та не здійснює правосуддя, не повідомив протягом тривалого часу про своє місцеперебування та причини неявки на роботу, тобто порушив присягу судді. Дисциплінарну справу стосовно судді Меденцева П.А. було відкрито Комісією за зверненням голови господарського суду Одеської області Петрова В.С. 13 травня 2014 року.

Крім того, постановою слідчого Генеральної прокуратури України від 20 травня 2014 року Меденцева П.А. оголошено у розшук у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною п’ятою статті 368 КК України (вимагання та одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі). Постановою Верховної Ради України від 30 червня 2015 року № 560-VIII надано згоду на затримання та арешт (взяття під варту) судді господарського суду Одеської області Меденцева Павла Анатолійовича.

Також Комісією було подано рекомендацію до Вищої Ради Юстиції  від 17 травня 2016 року щодо внесення подання про звільнення Бойка Миколи Івановича з посади судді Донецького окружного адміністративного суду за порушення присяги.

В рішенні Комісії № 994/дп – 16 від 17 травня 2016 року зазначено, що підставою для відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Бойка М.І. стало звернення голови Донецького окружного адміністративного суду Кірієнка В.О., в якому, зокрема, зазначено, що Бойко М.І. є суддею Донецького окружного адміністративного суду, проте, починаючи з 21 листопада 2014 року, до виконання своїх обов’язків відповідно до Указу Президента України від 12 листопада 2014 року № 866/2014 та наказу голови Донецького окружного адміністративного суду від 21 листопада 2014 року № 9/1–г «Про відновлення роботи суду» за новим місцем розташування суду у місті Слов’янську Донецької області не приступив.

Крім того, на сайті так званої Донецької народної республіки розміщено указ керівника  так званої ДНР Захарченка О.В. від 17 березня 2016 року № 71 «Про призначення суддів», зі змісту якого вбачається, що Бойка Миколу Івановича призначено на посаду судді так званого Тельманівського районного суду ДНР.

Цього ж дня мало  бути розглянуто ще одну рекомендацію Комісії від 17 травня 2016 року щодо внесення подання про звільнення Матяш Таїсії Леонідівни з посади судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області за порушення присяги. Однак розгляд питання у ВРЮ було відкладено через хворобу судді.