Головний зміст

article 2302915 серпня відбувся тренінг для представників державних органів влади на тему «Міжнародні та регіональні механізми попередження катувань».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
У контексті відновлення візиту в Україну Підкомітету ООН з попередження катувань (ППК) за ініціативи Міністерства юстиції та МЗС України, а також за сприяння Ради Європи та ООН, 15 серпня відбувся тренінг для представників державних органів влади на тему «Міжнародні та регіональні механізми попередження катувань».
 
 
Зазначений тренінг став результатом домовленості України з Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини, досягнутої у ході візиту представників Міністерства юстиції та МЗС до Женеви, а також плідного партнерства з Європейським Союзом, Радою Європи та ПРООН.
 
 
Міжнародні експерти Микола Гнатовський, Арман Данієлян, а також Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська висвітлили, серед іншого, такі питання:
 
 
- відвідування місць позбавлення волі делегаціями міжнародних організацій під час збройного конфлікту.
- зобов’язання держав-учасниць відповідно до Європейської конвенції про запобігання катуванням та Факультативного протоколу Конвенції ООН проти тортур.
- Підкомітет ООН з попередження катувань та Європейський комітет з питань запобігання катуванням чи нелюдському, або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню: структура та мандат.
- установи, що можуть бути відвідані делегаціями Підкомітету ООН та Комітету Ради Європи: визначення поняття місць утримування відповідно до Факультативного протоколу та Європейського законодавства з прав людини.
- візити ППК: склад делегації, доступ до інституцій закритого типу, доступ до осіб, приміщень та документації, конфіденційність.
- моніторинг прав людини в місцях позбавлення волі на національному рівні.