Головний зміст

 
1395411037 vz 09 d0a1d182d180d0b0d0bdd0b8d186d0b0 2 d098d0b7d0bed0b1d180d0b0d0b6d0b5d0bdd0b8d0b5 0001Завдяки запуску понад 400 бюро правової допомоги кожен українець, незалежно від того живе він у місті мільйоннику, в маленькому містечку чи селищі, отримає право на захист. Про це сьогодні в ході відвідин Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках робочої поїздки до Івано-Франківщини повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.
 
 
 
 
 
 
 
За його словами, запуск повноцінної системи правової допомоги населенню   один із  найбільших соціальних проектів країни, який є затребуваним серед громадян. Протягом року даний проект існував у вигляді 100 центрів правової допомоги. За цей час понад 200 тисяч українців, які не мали можливості найняти адвоката, отримали допомогу.
 
 
 
«Тому ми прийняли рішення запустити бюро правової допомоги в кожному маленькому містечку. Сьогодні на нараді ми побачили, що вони запрацюють як правило в маленьких містечках з населенням близько 20 тисяч. До цих містечок увага влади ніколи не доходила. Мін’юст є першим з центральних органів влади, який запустив таку розгалужену мережу бюро правової допомоги. Тож кожен українець, незалежно від того живе він у місті мільйоннику, в маленькому містечку чи селищі, отримає право на захист», - зазначив очільник Мін’юсту.
 
 
 
Павло Петренко також поспілкувався з новопризначеними керівниками бюро правової допомоги. 15 таких закладів почнуть працювати на Івано-Франківщині у вересні.
«У вас відповідальна місія, адже ви, фактично, нове обличчя Міністерства юстиції. У кожному маленькому містечку, в кожному районі вас сприйматимуть і асоціюватимуть або зі справедливістю і захистом, або з тими негативними явищами, які були в минулому. Тому я хочу, щоб ви ставилися до цієї роботи з душею», - зазначив під час зустрічі Міністр юстиції.
Він наголосив: це складна робота, адже до бюро приходитимуть люди зі своїми проблемами, і часто ці проблеми безпосередньо не стосуватимуться правової допомоги.
 
 
 
«У мене велике прохання: жодну людину не можна залишити без допомоги. Ви маєте надати їм правову допомогу чи адвоката. Навіть якщо в людини питання, яке не стосується правової допомоги, ви маєте вислухати кожного», - зауважив Павло Петренко.
 
 
 
В Рамках візиту Міністр юстиції також відвідав Івано-Франківський обласний перинатальний центр, де вручив перші документи батькам восьми новонароджених: п’яти хлопців та трьох дівчаток, в тому числі однієї двійні.
Він зазначив, що до сервісу приєдналися 15 з 17 медичних закладів області, в яких приймають пологи. За його словами, на Івано-Франківщині понад 40% новонароджених, отримали свій перший документ завдяки даному сервіс.
«Це дуже хороший показник, адже він вищий, ніж по всі країні, де з 200 тис немовлят безпосередньо у пологовому отримали 50 тисяч, або 25%», - поінформував присутніх очільник Мін’юсту.
 
 
 
При цьому він наголосив, що головним результатом запуску цього проекту є те, що зараз українські батьки не повинні ходити по кабінетах чиновників і просити у бюрократів видати документи.
«Вони отримують усі необхідні документи безпосередньо у пологовому за 24 години. Це одна з найбільш простих, але при цьому найбільш людяних реформ, які ми зробили в Мін’юсті», - зазначив він.