Головний зміст

images 11Наступного тижня Міністерство юстиції та Національна поліція підпишуть Меморандум про взаємодію, який забезпечить обмін інформацією про можливі рейдерські захоплення та дасть можливість обом органам значно оперативніше реагувати на такі ситуації. Про це сьогодні в ході Антирейдерського круглого столу повідомив заступник Міністра юстиції Павло Мороз.
 
 
 
 
«Це буде перший меморандум, який буде укладено в нашій країні у сфері боротьби з рейдерством. Він забезпечить повну взаємодію між Мін’юстом та Національною поліцією. Адже є випадки, коли звертаються до Національної поліції і не звертаються до Мін’юсту, або навпаки. Ми обмінюватимемося інформацію про звернення і спільно реагуватимемо на такі випадки», - зазначив заступник Міністра юстиції.
 
 
Він також поінформував присутніх, що цьогоріч кількість успішних рейдерстких захоплень значно скоротилася. Передовсім, досягти цього вдалося завдяки реформі у реєстраційній сфері та початку роботи Комісії Міністерства юстиції з розгляду скарг на дії державних реєстраторів.
 
 
«Минулого року було зафіксовано близько 3000 рейдерських захоплень. Із них 2700 були успішними. За статистикою, цього року їх в 3 рази менше, ніж минулого року. Більше того, з початку цього року запрацювала Комісія Міністерства юстиції з розгляду скарг на дії державних реєстраторів, завдяки роботі якої нині 60% рейдерських захоплень зазнали фіаско, а майно та бізнес були врятовані», - наголосив він.
 
 
За його словами, завдяки успішній реформі адмінпослуг Україні вдалося значно піднялися в рейтингу Doing Business. Для подальшого зростання необхідно покращити показники у такій важливій складовій інвестиційного клімату як захищеність права власності.
 
 
«Як тільки громадяни і представники бізнесу відчуватимуть, що право власності є повністю  захищеним, ми зможемо очікувати значного росту інвестицій в українську економіку», - зазначив Павло Мороз.
Для цього нині триває робота над низкою законодавчих актів, які забезпечать посилення кримінальної відповідальності реєстратора за вчинення неправомірних дій, а також уведуть аналогічну відповідальність заявника за подання сфальшованих документів.
Він також зазначив, що нині Мін’юст може реагувати на дії реєстраторів лише за наявності відповідної скарги.
«Наступна зміна – ми розширюємо контрольні функції Мін’юсту, що ми могли реагувати на рейдерські захоплення не залежно від того, є скарга чи немає», - додав заступник Міністра юстиції.
 
Ще однією новаціє має стати механізм добровільного звернення реєстратора до Мін’юсту для перевірки документів у разі, якщо він сумніватиметься у їх достовірності.
 
 
«Як тільки Парламент проголосує за запропоновані зміни і буде посилено кримінальну відповідальність, кількість рейдерських захоплень знизиться кардинально», - заявив Павло Мороз.
 
 
За словами заступника Міністра юстиції Гії Гецадзе, рейдерство неможливе, якщо немає активної допомоги з силових структур та судової систем.
 
 
 
«Ми маємо разом співпрацювати і знаходити в законодавстві місця, де можна покращити. Але найголовніше, доки ми не реформуємо нашу судову систему ми можемо лише мінімізувати ризики, але не зможемо повністю викорінити це явище», - наголосив він.
 
 
Представник Національної поліції Руслан Дударець у свою чергу наголосив, що й нині поняття рейдерство залишається на визначеним в українському правовому полі. За його словами, стаття 206 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за протиправне заволодіння майном підприємства, але вона в повній мірі не охоплює всі дії, які мають місце при захопленні підприємства.
 
 
«Міністерство юстиції своїми документами усуває причини рейдерства і не дає можливості не чистим на руку реєстраторам проводити ті чи інші дії. Тому Національна поліція повністю підтримує підписання спільного меморандуму, який дасть можливість оперативно реагувати на факти рейдерських захоплень. Ми готові долучатися до розроблення законопроектів про кримінальну відповідальність реєстраторів, а також нормативних документів, які будуть регулювати їхню діяльність аби унеможливити такі дії», - заявив він.
За словами віце-президента Американської торговельної палати в Україні Тетяни Прокопчук, рейдерство вкрай негативно впливає на імідж держави і є одним із факторів, на основі яких інвестори приймають рішення вкладати кошти в державу чи ні. З іншого боку, воно дало поштовх почати шукати інструменти, які забезпечать захист права власності.
«Посилення кримінальної відповідальності за такі злочини – це дуже позитивний крок. Але разом з цим треба запроваджувати зміни до корпоративного законодавства, і в цьому процесі важлива координація», - зауважила вона.
Представник Американо-Української ділової ради  Михайло Даценко у свою чергу наголосив на тому, що бізнес відчуває ті серйозні кроки з боку українського Уряду, які здійснюються у боротьбі із захопленнями майна. Однак, за його словами, в багатьох випадках нові державні реєстратори вчиняють порушення через незнання тих чи інших норм.
«Міжнародні інституції могли б долучитися до освіти нових реєстраторів, так само як і представників поліції, щодо бізнес злочинів. Варто зробити тренінги, які б дали можливість і реєстраторам, і працівникам поліції правильно діяти в таких випадках», - зазначив він.