Головний зміст

images 13 26 серпня, набрав чинності Наказ МВС від 13.07.2016 № 654, яким затверджено нову Інструкцію про порядок виконання органами Національної поліції ухвали слідчого судді, суду про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту і про зміну раніше обраного запобіжного заходу на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.
 
 
 
 
Ухвала підлягає негайному виконанню органом Нацполіціі після її оголошення підозрюваному / обвинуваченому.
 
 
 
Орган поліції, слідчим підрозділом якого здійснюється досудове розслідування у відношенні підозрюваного / обвинуваченого, до якого застосовано домашній арешт, невідкладно з використанням засобів факсимільного зв'язку або електронної пошти повідомляє про винесення ухвали органу Нацполіціі за місцем проживання підозрюваного / обвинуваченого.
 
При застосуванні домашнього арешту, за умовами якого забороняється залишати житло цілодобово, підозрюваного / обвинуваченого звільняють з-під варти і доставляють до місця проживання.
 
Факт прибуття фіксується в рапорті, і з цього моменту орган Нацполіціі починає здійснення контролю за поведінкою підозрюваного / обвинуваченого. Контроль припиняється при виникненні обставин, передбачених статтею 203 КПК.
Облік підозрюваних / обвинувачених, щодо яких застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, ведеться в базі даних МВС. До цієї бази забезпечується цілодобовий доступ співробітників поліції, які здійснюють контроль за поведінкою осіб, які перебувають під домашнім арештом.
 
 
Також в Інструкції детально розписані обов'язки та права поліцейського, якому доручено здійснювати безпосередній контроль за поведінкою підозрюваного / обвинуваченого.
 
 
Такий поліцейський, наприклад, роз'яснює підозрюваному / обвинуваченому його права, заповнює необхідні документи, ставить на облік, надягає електронний браслет (якщо ухвалою це передбачено) і т.п.
 
 
Періодичність відвідування підозрюваного / обвинуваченого визначається начальником органу Нацполіціі. При цьому, якщо відповідно до умов підозрюваному / обвинуваченому заборонено залишати житло цілодобово, відвідування його місця проживання повинно здійснюватися не рідше 1 разу на 7 днів. При наявності в органі Нацполіціі інформації про порушення підозрюваним / обвинуваченим умов - відвідування його місця проживання може здійснюватися і в нічний час.
 
 
У разі встановлення обставин, які свідчать про порушення підозрюваним / обвинуваченим покладених на нього обов'язків, поліцейський зобов'язаний зафіксувати факт порушення шляхом складання рапорту, письмові пояснення у підозрюваного / обвинуваченого, членів його сім'ї, сусідів або інших свідків, і доповісти керівнику органу Нацполіціі.
 
 
У разі відсутності підозрюваного / обвинуваченого за місцем проживання поліцейський повинен негайно повідомити про це в орган Національної поліції і вжити заходів для встановлення місця його знаходження.
 
 
Відзначимо, що поліцейський, який здійснює контроль, не має права за власною ініціативою встановлювати додаткові обмеження, які порушують права підозрюваного / обвинуваченого.