Головний зміст

1 0Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, 23 серпня 2016 року затвердила зміни до Основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг та Правил здійснення діяльності у сфері телекомунікацій (діяльність з надання послуг доступу до Інтернет).
 
 
 
 
 
 
 
Оновлені документи містять уточнення умов щодо здійснення операторами взаємоз'єднання телекомунікаційних мереж на договірних засадах та запровадження в договорі між споживачем та постачальником параметрів швидкостей передавання та приймання даних для послуг доступу до Інтернет.
 
 
Як зазначють в НКРЗІ, ці зміни спрямовано на забезпечення конкурентних умов діяльності у сфері надання послуг доступу до Інтернету з метою захисту права споживачів на отримання якісних телекомунікаційних послуг та очищення ринку від нелегальних постачальників послуг.
 
 
В Основних вимогах встановлюється обов'язок постачальника послуг доступу до Інтернету вказувати в договорах чітке і зрозуміле пояснення мінімальної, як правило, доступної і максимальної швидкості передачі даних для вхідного і вихідного трафіку при використанні фіксованих мереж, або розрахункового максимального і рекламованого швидкостей для послуг доступу в Інтернет в мобільних мережах. А також пояснення, яким чином значні відхилення від відповідної швидкості можуть вплинути на дотримання прав кінцевих користувачів.
 
 
 
Крім того, передбачено посилання на ДСТУ ETSI EG 202 057-4:2015 для конкретизації порядку та умов проведення вимірювання показників якості виключно в межах телекомунікаційної мережі оператора – постачальника послуги, що також відповідає вимогам стандарту Європейського інституту стандартизації ETSI 202 057-4.
 
 
 
Взаємоз'єднання телекомунікаційних мереж може здійснюватися лише між зареєстрованими в реєстрі операторів, провайдерів телекомунікацій суб`єктами господарювання, що також мають, за необхідності, відповідні ліцензії на користування радіочастотним ресурсом. Такі додаткові заходи створюють суттєві бар`єри для нелегальних постачальників послуг, які, користуючись прогалинами в нормативно-правовій базі, провокують цінові війни, заважаючи гармонійному розвитку ринку.
 
Пом’якшувальним заходом при впровадженні регуляторного акта є те, що зазначене рішення набере чинності із 1 січня 2017 року.