Головний зміст

hsfhshsНААУ наголошує, що наразі складання кваліфікаційних іспитів у м. Києві призупинено. Рішенням Ради адвокатів України рекомендовано звертатися до КДКА інших регіонів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
В зв"язку з великою кількістю запитань, що продовжують надходити на “гарячу лінію” НААУ,  прес-служба надає наступне роз”яснення:
За законом “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” кваліфікаційні іспити складають у КДКА регіону за місцем проживання. Водночас, встановлено, що в м. Києві не створено КДКА відповідно до вимог профільного закону. Відтак у існуючої в столиці юридичної особи з такою назвою відсутні повноваження щодо вчинення дій з прийняття кваліфікаційних іспитів.
 
Іспити в м. Києві призупинено на підставі висновків про допущені порушення при створенні КДКА в м. Києві та встановленого факту про відсутність такої комісії в м.Києві. Про це ідеться у Рішенні РАУ No153 «Про затвердження Висновку спеціальної тимчасової комісії з перевірки діяльності органів адвокатського самоврядування міст» від 11 червня 2016 року.
 
Тимчасово, до формування легітимного складу КДКА м.Києва, іспити в столиці призупинено у відповідно до Рішення РАУ No 156 «Про деякі питання реалізації Висновків спеціальної тимчасової комісії з перевірки діяльності органів адвокатського самоврядування міста Києва”. Зокрема, п. 2 цього рішення дозволено особам, які відповідно до Порядку допуску до складення кваліфікаційного іспиту, порядку складення кваліфікаційного іспиту та методики оцінювання результатів складення кваліфікаційного іспиту для набуття права на заняття адвокатською діяльністю в Україні мають право складати кваліфікаційний іспит у місті Києві, складати його у будь-якому іншому регіоні України до формування, згідно з приписами Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», складу КДКА міста Києва, утвореної відповідно до рішення РАУ від 11 червня 2016 року No154.
 
Проведення іспитів у період з 11 червня 2016 року в м. Києві є невиконанням рішень вищого органа адвокатського самоврядування.
 
 
Стаття 57 закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” передбачає, що Ради адвокатів України є обовязковими до виконання всіма адвокатами. Відтак, особи, причетні до невиконання таких рішень, можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності у порядку, встановленому законом.
 
 
Окрім того, ст. 62 Правил адвокатської етики передбачає, що адвокати, яких обрано до органів адвокатського самоврядуання, зобов’язані неухильно виконувати свої повноваження згідно законодавства, приймати участь в роботі органів адвокатського самоврядування, до яких їх обрано, дотримуватись вимог закону та актів НААУ, не допускати дій чи бездіяльності, що завдають шкоди адвокатурі в цілому, або блокують роботу окремих органів адвокатського самоврядування.