Головний зміст

shutterstock 73290592 0Президент Петро Порошенко підписав Закон України №1734-VIII «Про споживче кредитування», яким визначаються загальні правові та організаційні засади споживчого кредитування в Україні, регулюються відносини між кредитодавцями, кредитними посередниками та споживачами під час надання послуг споживчого кредитування.

 

 

 

 

 

Документом вдосконалюється чинне законодавство у сфері споживчого кредитування шляхом комплексного регулювання відповідних відносин, що має забезпечити розвиток цивілізованого ринку у цій сфері. Крім того, документ убезпечить споживачів фінансових послуг від ризиків порушення їх прав завдяки наданню їм повної та прозорої інформації для прийняття рішення, встановлення відповідальності фінансових установ за порушення прав споживачів фінансових послуг. 

 

Закон також забезпечить надійність банківської та фінансової системи через унеможливлення видачі кредитів споживачам з неналежною кредитоспроможністю, створить дієву систему захисту прав споживачів фінансових послуг через врегулювання питань повноважень державних органів. Ним створюється такий механізм споживчого кредитування, який забезпечить захист прав та законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців, належне конкурентне середовище на ринках фінансових послуг. 

 

Законом встановлюється обов’язок банку або іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника. Запровадження такої норми ставить усіх кредитодавців – як банківські, так і не банківські фінансові установи - у рівні умови тощо.

 

Закон було розроблено з метою виконання зобов'язань Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема Директив ЄС 2008/48 стосовно імплементації норм законодавства ЄС щодо споживчого кредитування.

 

Реалізація положень Закону сприятиме підвищенню рівня довіри населення до цього ринку та забезпечить сприятливі умови для розвитку економіки України.