Головний зміст

IMG 1026 1Сьогодні, 13 грудня 2016 року у Київському районному суді міста Одеси відбулася спільна нарада за участі заступника начальника Головного територіального управління юстиції у Одеській області з питань державної виконавчої служби Дениса Боднара та судді Центрального районного суду міста Миколаєва Дмитра Тішка.

 

 

 

 

Київський районний суд міста Одеси представляли Голова суду – Сергій Чванкін та судді Оксана Куриленко і Любов Калініченко.

Сергій Анатолійович наголосив на тісній взаємодії суду та виконавчої служби: "Необхідно об'єднати зусилля для вирішення спільних проблем, адже за нас цього ніхто не зробить. Нам є над чим працювати!" – зазначив він.

IMG 1008

 

Під час знайомства гостям розповіли про роботу Київського районного суду. Зокрема, торкнулися проблеми неукомплектованості суддівського корпусу, і викликаного цим навантаження на діючих суддів. Мова йшла і про взаємодію суду з громадськістю, в тому числі через власний веб-сайт суду.

 

IMG 0871

 

Окремим блоком учасники заходу розглянули питання впровадження проекту "Електронний суд". Нагадаємо, Київський районний суд міста Одеси є одним з трьох судів, де ця система працює в "пілотному" режимі.

Оксана Куриленко в деталях розповіла, що ж таке "електронна справа" і які її переваги. "З липня 2015 року і по сьогодні в електронному вигляді зареєстровано майже 2000 справ, що свідчить про успіх проекту. Маємо надію, що незабаром ця система запрацює у всіх судах України", - наголосила Оксана Михайлівна.

IMG 0863

 

 

"Починати варто з малого – хоча б, наприклад, реєстрації заяв в електронному режимі. Чудово б було надсилати подання в електронним вигляді. Як на мене, виконавці – сучасні, активні, і прагнуть змінюватися на краще" – запросив виконавців до співпраці Сергій Чванкін.

 

IMG 1026

 

 

Співпраця суду з виконавчою службою має розпочатися з надсилання "електронного" виконавчого листа. Це, насамперед, економія часу, грошей та людських ресурсів.

В свою чергу, Денис Боднар поділився реформаторськими змінами в роботі Державної виконавчої служби, викликаними набуттям чинності 5 жовтня цього року ЗУ "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів".

 

IMG 0962

 

 

Так, ДВС запроваджує Автоматизовану систему "Виконавче провадження", що прийде на зміну ЄДРВП. Нова система подібна до "Електронного суду" – вона міститиме матеріали виконавчого провадження і в паперовому, і в електронному форматі. Доступ до неї буде у державних та приватних виконавців, а також у сторін виконавчого провадження.

Щодо інституту приватних виконавців, то заступник начальника з питань державної виконавчої служби повідомив, що на сьогодні лише близько 300 осіб звернулися до Мінюсту з відповідною заявою. "Охочих поповнити ряди приватних виконавців мало через кілька об’єктивних причин: по-перше, це проблеми з тиском громадськості – неодноразово виконавці зазнавали фізичного впливу; по-друге, закон чинний не так давно, і механізми роботи нового для країни інституту не налагоджено; по-третє, для того, щоб стати приватним виконавцем, необхідно пройти навчання, стажування та скласти іспит, що вимагає значних зусиль" – зауважив Денис Боднар.

 

 

IMG 0911

 

 

IMG 0963

 

 

На останок учасники зустрічі домовилися співпрацювати та разом вдосконалювати законодавство, в тому числі шляхом подання законодавчих ініціатив через ГО "Асоціація слідчих суддів України".

 

 

 

IMG 1055