Головний зміст

IMG 5223 1Сьогодні, 16 березня 2018 року, в приміщенні Київського районного суду міста Одеси пройшов І Форум з цивільного процесу, організований Лігою студентів Асоціації правників України за підтримки кафедри цивільного процесу Національного університету «Одеська юридична академія». Форум був присвячений обговоренню змін до Цивільного процесуального кодексу.

 

 

 

З вітальним словом виступила Голубєва Неллі Юріївна, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільного процесу, професор кафедри цивільного права НУ "ОЮА", яка закликала учасників форуму до активного обговорення.

 

 

 IMG_4986 - 4.jpg

 

 IMG_5223.jpg

 

 

 

IMG_5012.jpg

 

 

Кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри Ігор Андронов виступив з темою «Трансформація цивільного судочинства крізь призму його основних принципів». Так, доповідач досить детально зупинився на принципах верховенства права, правової визначеності, поваги до честі та гідності, рівності всіх учасників перед законом і судом, гласності і відкритості судового процесу та його повному фіксуванні технічними засобами, змагальності, диспозитивності, пропорційності та багатьох інших.

 

 

 

 

 

IMG_5040.jpg

 

Суддя Павло Прохоров розповів аудиторії про зміни в термінології щодо учасників судового процесу та нових суб’єктів процесуальних правовідносин. Так, доповідач проаналізував основні права та обов’язки позивача, відповідача, третіх осіб, секретаря судового засідання та ін. Досить жвава дискусія розгорнулася навколо обговорення питання правового статусу помічника судді, експерта з питань права та особи, яка надає правову допомогу.

 

  

Наступною виступала кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри Наталія Волкова, яка доповнила думку попереднього доповідача стосовно учасників судового процесу, зупинившись більш детально саме на їх правах та обов’язках.

IMG_5157.jpg

 

 

IMG_5076.jpg

 

 

Про особливості виконання суддею функції посередника під час врегулювання спору учасникам форуму розповіли суддя Оксана Куриленко та асистент кафедри Ілля Бут.

 

 

 

 

 

IMG_5175.jpg

 

 

Суддя Любов Калініченко досить детально роз’яснила слухачам про особливості апеляційного оскарження рішень суду за новим Цивільним процесуальним кодексом. 

 

 

 

 

 

На завершення суддя Володимир Петренко узагальнив основні новели нового ЦПК стосовно позовного провадження. Під час своєї доповіді суддя зупинився не лише на нашій судовій системі, а й проводив паралелі та порівнював її системами інших країн.

 

 

IMG_4969.jpg

 

Студенти не залишались осторонь, вони брали активну участь в обговоренні дискусійних питань, з’ясовували незрозумілі моменти та аналізували новели процесуального кодексу разом з викладачами.

 

 

 

IMG_4972.jpg