Головний зміст

IMG 806856756756756756756714 листопада 2019 року в Київському районному суді міста Одеси відбулася презентація проекту «Відновне правосуддя в Україні», який  реалізується ГО «Інститут миру та порозуміння» в партнерстві з Верховним Судом, за підтримки Фонду демократії Організації Об’єднаних Націй.

 

Сьогоднішній захід об’єднав cуддів, представників органів прокуратури, юстиції та пробації, а також адвокатів, медіаторів, науковців, представників громадськості та ЗМІ з однією метою – підвищити обізнаність населення та представників правової системи України щодо запровадження програм відновного правосуддя у кримінальному провадженні.

IMG 7960

«Проект вже було презентовано в Києві, Львові, Харкові , Сєвєродонецьку та Івано-Франківську. Настала черга презентувати його і для правників південного регіону, і ми раді, що ця презентація відбувається саме в нашому суді, адже наш суд має успішний досвід не тільки в презентації проектів, а й у їх реалізації», - зазначив під час вітального слова голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін.

IMG 8089

З вітальним словом виступили такаж президент Української академії медіації Луїза Романадзе та Роман Коваль – голова правління Інституту миру і порозуміння, який сьогодні детально розповість про проект та основні напрямки його діяльності.

IMG 8068

Проект має на меті зміцнити спроможність українських громад здійснювати відновне правосуддя для боротьби зі злочинністю, вирішення конфліктів і сприяння примиренню шляхом створення механізмів застосування відновного правосуддя.

IMG 7955

Під час детальної презентації проекту Роман Коваль зазначив, що покарання правопорушника не є самоціллю для правосуддя. Найважливіше — це захист інтересів потерпілого та компенсація завданої йому шкоди. Це один із принципів відновного правосуддя.

IMG 8091

Відновне правосуддя є новим, сучасним підходом до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів, який враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника.

IMG 7910

Зазначимо, що наразі відновне правосуддя законодавчо закріплене в Австрії, Бельгії, Великій Британії, Норвегії та Фінляндії. У Польщі та Чехії після закінчення експериментального періоду відновне правосуддя також було впроваджено на рівні національного законодавства.

IMG 8162

«Дуже важливим є те, що проект покликаний об’єднати зусилля експертів і фахівців у галузі кримінальної юстиції для розроблення рекомендацій щодо подальшого застосування відновного правосуддя та у разі необхідності для внесення змін до законодавства України. Сьогодні такі експерти присутні на презентації і я впевнений, що разом ми зможемо ці зусилля об’єднати  та докласти всіх зусиль, щоб відновне правосуддя в системі кримінальної юстиції України успішно запрацювало», - підсумував Сергій Чванкін.