Головний зміст

IMG 6930 1 256x18016 грудня 2016 року о 10 годині на засіданні Пленуму Верховного Суду України буде розглянуто питання про звернення до Конституційного Суду України щодо вирішення питання про офіційне тлумачення слова «неправосудного» в частині четвертій статті 62 Конституції України та відповідності (конституційності) статті 375 Кримінального кодексу України.

 

 

 

Нагадаємо, що Громадська організація «Асоціація слідчих суддів України» звернулась до Верховного Суду України з пропозицією розглянути на Пленумі Верховного Суду України питання звернення до Конституційного Суду України з конституційним поданням щодо відповідності (конституційності) Конституції України ст. 375 КК України, яка передбачає кримінальну відповідальність судді за постановлення завідомо неправосудного судового рішення, статті 6, частині першій статті 8, частинам першій і четвертій статті 64, частині першій статті 126, пунктам 8 і 9 частини другої статті 129, частині першій статті 129-1 Конституції України.

 

Як неодноразово наголошував голова АССУ Сергій Чванкінневизначеність поняття «неправосудне» призводить до тлумачення слідчими і прокурорами диспозиції ст.375 КК України на власний розсуд і вони самі видумують критерії неправосудного судового рішення. Сьогодення свідчить про те, що скасоване або змінене судове рішення судами вищих інстанцій визнається працівниками правоохоронних органів неправосудним. Прикладів внесення щодо суддів відомостей в ЄРДР за ст.375 КК України чимало.

 

IMG 1492 2

 

 

Ця ситуація порушує конституційний принцип рівності громадян – суддів перед законом і судом, оскільки за аналогічних умов щодо одних суддів відбувається кримінальне переслідування за фактом застосування запобіжних заходів до учасників мирних акцій, що відбувалися в січні-лютому 2014 року, а щодо інших, зокрема суддів, які працювали у судах міста Києва, і виносили такі ухвали – ні.

 

Вказане питання не раз ставало предметом для обговорення на засіданнях АССУ. Саме тому, за ініціативою члена АССУ Ігоря Борщова, в суди, наукові установи та адвокатські об’єднання були направлені пропозиції стосовно декриміналізації ст.375 КК України, які знайшли підтримку серед суддівської спільноти.

 

IMG 5547

 

 

Єдиним способом усунення правової невизначеності та неоднозначного застосування є офіційне тлумачення закону, а саме ст.375 кримінального кодексу України та визнання її такою, що суперечить Конституції України.