Головний зміст

Asociaciya suddivГО «Асоціація слідчих суддів України» виступила із пропозицією внесення змін до Кримінального кодексу України стосовно інституту причетності до злочину.

 

 

 

 

 

 

Робочою групою Асоціації розроблено проект Закону України  «Про внесення змін до Кримінального кодексу України».

Наразі на адресу Асоціації від судів надходять відповіді на звернення і  більшість судів погоджується із включенням до КК України статей 31-1. Причетність до злочину, 31-2. Види причетності до злочину та 31-3. Кримінальна відповідальність причетних до злочину осіб.

Слід зазначити, що судді надали і свої пропозиції стосовно вдосконалення інституту причетності до злочину.

Так, судді Лиснянського районного суду Черкаської області пропонують уточнити визначення поняття причетності до злочину, зокрема доповнити реченням, що причетність до злочину не перебуває з основним (попереднім) злочином в прямому причинному зв’язку. Таким чином, Лиснянський районний суд Черкаської області пропонує закріпити, що причетність до злочину – це умисне або необережне протиправне діяння (дія або бездіяльність) без ознак співучасті, що пов’язане з основним (попереднім) злочином, яке не сприяє та не обумовлює його вчинення і не перебуває з основним (попереднім) злочином у прямому причинному зв’язку.

Судді Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області пропонують виділити самостійний вид причетності до злочину та додати до ст.31-2 КК України:

-         заздалегідь не обіцяне сприяння учасникам злочинних організацій чи укриття їх злочинної діяльності;

-         легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом

-         пособництво – заздалегідь обіцяне умисне сприяння вчиненню та приховуванню злочину, злочинця, складів злочину, знарядь чи засобів, усуненню перешкод вчиненню злочину, наданні порад і вказівок щодо злочину.

Судді Лебединського районного суду Сумської області просять звернути увагу на неналежну кадрову підготовку слідчих, через що кримінальні провадження щодо основного злочину розслідуються неналежним чином, а стороні обвинувачення під час судового розгляду складно довести винуватість навіть основного злочинця.

З відповідями судів можна ознайомитися за посиланням.