Головний зміст

femida 300x240Судова система потребує не чергових грандіозних, але при цьому непродуманих та поспішних реформаторських законів, а нагальних реанімаційних заходів.

 

 

 

 

 

Про це заявив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, виступаючи на VІII Міжнародному судово-юридичному форумі, який проходить 5–6 серпня 2020 року у Києві. Насамперед, за його словами, необхідні законодавчі зміни, які дадуть змогу зупинити деструктивні тенденції відтоку суддівських кадрів та стабілізувати критичну ситуацію із кадровим голодом у судах.

Важливим підґрунтям для законодавчого врегулювання питань, пов’язаних із діяльністю судових інституцій, вважає Андрій Овсієнко, може стати Щорічна доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні, яку готує Вища рада правосуддя разом із професійною спільнотою. Як відомо, Вищою радою правосуддя підготовлено три щорічні доповіді – за 2017 рік, за 2018 рік та за 2019 рік. «До складання та підготовки цього документа ВРП залучає широкі кола фахової спільноти, експертів, у тому числі міжнародних, з тим, щоб у доповіді була відображена позиція не лише суддів. За допомогою цього механізму ми практично створюємо лакмусовий папірець, який відображає реальне становище та тенденції у сфері забезпечення незалежності суддів», – розповів Голова Вищої ради правосуддя.

За його словами, запровадження інструменту Щорічної доповіді надало можливість провести аналіз досягнутих результатів як з точки зору відповідності законодавчих та інституційних гарантій суддівської незалежності європейським стандартам, так і з позицій практичного втілення досягнень судової реформи, виявлення тенденцій, які можуть зашкодити незалежності суддів, та розробки рекомендацій щодо їх зміни.

Голова ВРП наголосив на тому, що судова система не є відокремленою інституцією, вона – частина всього суспільства. «Судді, як і всі громадяни, прагнуть змін, які забезпечать ефективну роботу судів. І бажання суддів бути не об’єктом реформування, а активними учасниками цього процесу, засвідчує те, що судова система готова до вироблення нових підходів для ефективного здійснення правосуддя. Ми підтримуємо будь-які ініціативи щодо реального покращення роботи судів. Стабільна робота судової системи є запорукою доступу громадян до правосуддя, а в результаті – поліпшення інвестиційної привабливості держави», – резюмував Андрій Овсієнко.