Головний зміст

00415264 n1У Вищій кваліфікаційній комісії суддів України продовжують відбуватися регулярні зустрічі із суддями та експертами різних країн, які розповідають про оцінювання представників Феміди у себе на батьківщині.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27 липня 2016 року члени Комісії у режимі відеоконференції поспілкувалися із суддею Верховного Суду Польщі Катаржиною Гонера та речником Національної ради судівництва Республіки Польща Вальдемаром Журеком.
 
Заступник Голови Комісії Микола Патрюк ознайомив польських колег з реформами, які відбуваються у судовій системі України. Він зазначив, що невдовзі буде сформовано новий Верховний Суд, повноваження з добору кандидатів до якого покладено на Вищу кваліфікаційну комісію суддів України.
 
Перейняти європейський досвід з добору кандидатів у Верховний Суд для Комісії надзвичайно важливо. Наразі члени Комісії мали змогу дізнатися, як саме відбуваються такі процедури, зокрема, у Польщі.
 
Як зазначила Катажина Гонера, Верховний Суд – це головний судовий орган у Республіці Польща і розташований він у Варшаві. Верховний Суд Польщі має найвищі апеляційні повноваження щодо рішень судів нижчого рівня, які набули чинності.
 
Верховний Суд Польщі здійснює контроль над діяльністю судів загальної юрисдикції, адміністративних та військових судів щодо ухвалення постанов. Він займається передусім розглядом касацій, а також забезпечує правильність і цілісність інтерпретування закону та судової практики.
 
Верховний Суд Польщі складається з чотирьох палат: кримінальної, цивільної, військової та з питань праці, соціального забезпечення і зв’язків з громадськістю. З 1990 року судді Верховного Суду призначаються на безстроковий термін повноважень.
 
Зокрема, Катажина Гонера зауважила, що велике значення у процесі обирання суддів до Верховного Суду має Національна рада судівництва (Krajowa Rada Sadownictwa). Це конституційний колегіальний орган, що захищає незалежність судів і суддів.
 
Найголовнішими завданнями Ради є: надання висновків щодо нормативних актів, які стосуються судової влади та суддів, а також прийняття резолюцій з питань, що передаються до Конституційного суду для розгляду їх відповідності Конституції Республіки Польща в частині незалежності судів і суддів; розгляд і оцінка кандидатів на посади суддів і подання Президенту Республіки Польща клопотань щодо призначення суддів Верховного Суду, Вищого адміністративного суду, судів загальної юрисдикції, адміністративних судів провінцій і військових судів; ухвалення правил професійної етики суддів та моніторинг за їх дотриманням.
 
Як і в більшості інших європейських держав, склад польської Національної ради судівництва є змішаним, але судді становлять більшість її членів.
 
Голова Верховного Суду оголошує про конкурсні посади у кожній з чотирьох палат суду в Урядовому кур’єрі. Кандидати, що відповідають усім вимогам, заповнюють відповідний формуляр, аплікаційну анкету та мають три дні для подачі заявки на участь у конкурсі. Після цього кандидат оцінюється конкретним, визначеним для цієї процедури суддею Верховного Суду.
 
Під час оцінювання перевіряється професійна кар’єра кандидата, інформація про прийняті ним рішення, наукові досягнення, а також період делегування до Верховного Суду. Також кандидат не повинен мати дисциплінарних стягнень.
 
Зазвичай у Польщі кандидат-суддя до Верховного Суду – це людина 50-60 років, яка повинна мати десятирічний стаж роботи на посадах судді або прокурора. Кандидати-науковці молодші за віком, а науковий ступінь доктора наук права дозволяє їм претендувати на посаду судді Верховного Суду.
 
Для отримання суддівського пенсійного забезпечення суддя повинен пропрацювати у Верховному Суді протягом дев’яти років.
 
Катажина Гонера та Вальдемар Журек побажали успіхів Комісії у доборі кандидатів до Верховного Суду. Польські колеги і надалі готові консультувати Комісію в питаннях добору.