Головний зміст

1 52553519e97e652553519e9825Президент Петро Порошенко на підставі подання Вищої ради юстиції підписав укази про звільнення суддів Донецького окружного адміністративного суду Наталії Мальцевої та Наталі Спасової, а також судді Макарівського районного суду Київської області Владислава Оберемка за порушення присяги.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
У поданні ВРЮ зазначається, що у січні 2015 року судді Наталія Мальцева та Наталя Спасова, обіймаючи посади суддів України, зайняли посади у так званих «судах» на тимчасово окупованій території. Такі дії згаданих суддів порушують Конституцію і закони України та підривають довіру до них, як носіїв судової влади України.
 
Встановлено також, що в ніч з 27 на 28 лютого 2015 року суддя Макарівського районного суду Київської області Владислав Оберемко, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, не виконав вимоги працівника ДАІ про зупинку транспортного засобу, а після того, як його зупинили, поводив себе агресивно, використовував ненормативну лексику, відмовився надати документи на транспортний засіб і право керування ним, погрожував вогнепальною зброєю, ухилявся від проходження медичного огляду. Крім того, встановлено, що 15 вересня 2014 року під час розгляду у судовому засідання цивільної справи суддя Оберемко допустив порушення обов’язку забезпечення справедливого та неупередженого розгляду справи, чим порушив присягу судді.
 
Іншими указами Глава держави звільнив ще 11 суддів низки судів у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням чи про відставку, а також через закінчення строку, на який було призначено суддю. Крім того, Президент підписав укази про переведення 5 суддів та призначення 27 суддів низки судів.