Головний зміст

1447337429pravosudieПрес-центр судової влади України звертає увагу представників громадськості, активістів, волонтерів, які беруть участь у судових засіданнях з розгляду суспільно значимих справ як у кримінальних, так і цивільних провадженнях, на неприпустимість порушення правил поведінки у суді.
 
 
 
 
 
У кожному випадку брутальне порушення правил поведінки під час судового засідання, погрози на адресу суддів, обвинувачення їх у затягуванні розгляду справи і таке інше, не сприяють встановленню справедливості та ускладнюють здійснення правосуддя загалом, бо, ратуючи за справедливе покарання для підсудних, громадські активісти та вільні слухачі самі часто вдаються до протиправних дій, влаштовуючи пікетування судів та грубо порушуючи правила поведінки у судовому засіданні.
 
 
Як приклад, назвемо ситуацію з розгляду Голосіївським районним судом кримінального провадженні по обвинуваченню Дмитра Кияниці у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 299 КК України (знущання над тваринами, вчинене із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських мотивів).
Вказане кримінальне провадження, на думку захисників тварин, волонтерів та представників громадськості, має значний суспільний резонанс. Разом з тим, так званий, підвищений інтерес громадськості до справи, межує з грубим порушенням правил поведінки у суді аж до неприхованих проявів тиску на суддю.
 
 
Прес-центр судової влади вважає за необхідне попередити, що за подібні порушення українське законодавство передбачає цілком конкретні покарання, які реалізовуються через постановлення рішення про видалення будь-кого із зали засідання та притягнення до відповідальності. Зокрема, за непідкорення розпорядженням головуючого або за порушення порядку під час судового засідання, а так само за вчинення дій, які свідчать про явну зневагу до суду або до встановлених у суді правил, винуваті особи можуть нести адміністративну відповідальність за ч. 1 ст. 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, "Прояв неповаги до суду", що тягне за собою накладення штрафу від 20 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. При цьому, питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується судом негайно після вчинення порушення.
 
 
З огляду на вищевикладене, Прес-центр судової влади звертається до громадських активістів, які активно відслідковують розгляд будь-яких проваджень, що, на їхню думку, представляють суспільний інтерес, не вдаватися до зневажливих проявів неповаги до суду та не порушувати правил поведінки у суді й судових засіданнях з тим, аби до них не застосовувалися, передбаченні чинним законодавством, засоби впливу.