Головний зміст

KMO 036922 00223 1 t21010 серпня 2016 року заступник Голови Комісії, голова дисциплінарної палати ВККСУ Микола Васильович Патрюк надав коментар "Юридичній практиці" стосовно завершення здійснення Комісією функцій притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та відсторонення суддів.
 
 
 
 
 
 
 
30 вересня 2016 року набере чинності нова редакція Закону України «Про судоустрій та статус суддів» (далі – Закон), якою звужено повноваження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Так, функції притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності і відсторонення суддів передано Вищій Раді правосуддя.
 
Як зазначив у коментарі «ЮП» заступник Голови ВККСУ,  з 30 вересня 2016 року в компетенції Комісії залишаються питання добору суддів, обрахунку вакантних посад, кваліфікаційного оцінювання, надання рекомендацій для переведення судді в інший суд та інші «кваліфікаційні функції». Микола Васильович нагадав, що дисциплінарна функція згідно з положеннями Закону переходить до ВРП. «Тепер », –  підкреслив він.
 
 
Також закцентовано увагу, що Перехідними і прикінцевими положеннями Закону заяви щодо поведінки суддів місцевих і апеляційних судів, отримані Комісією до набрання чинності Законом, передаються для розгляду у ВРП, якщо в день набрання чинності Законом не прийнято рішення про відкриття чи відмову у відкритті дисциплінарної справи. Микола Патрюк прокоментував, що до ВРП передаватимуться матеріали справ, які включатимуть в себе: скаргу, матеріали перевірки, здійсненої Комісією, та інші документи.
 
«Таких скарг наразі близько 13 тисяч. Останнім часом інтенсивність подачі скарг дещо знизилася. Можливо, це пов’язано з тим, що строк притягнення суддів до відповідальності зріс і становить три роки. А може, суспільство, знаючи про перехід дисциплінарних функцій до ВРП, чекає, щоб звертатися уже у належний орган», – припустив Микола Патрюк.
 
 
А тим часом Комісія повинна завершити відкриті провадження відповідно до  законодавства, чинного на момент його відкриття. За словами Миколи Патрюка, на сьогодні незавершеними є 52 справи, значна кількість з яких вже виносилася на засідання, однак за ними  оголошено перерву в зв’язку з неявкою судді. Комісія планує у вересні ці питання «закрити». З 30 вересня 2016 року скарги на суддів Комісією прийматися не будуть.