Головний зміст

44b6bd5d47b59699bb4238f95a7c5beeУ Верховній Раді України зареєстровано  проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо окремих питань міжнародного судового співробітництва».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Метою законопроекту є приведення деяких норм українського законодавства у відповідність з положеннями міжнародних договорів України у сфері цивільного судочинства.
 
Проект акта складається з двох розділів.
 
1. У розділі І проекту Закону пропонується доповнити Господарський процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України та Кодекс адміністративного судочинства України положеннями, які стосуються:
 
- порядку направлення судового рішення особам, які брали участь у судовому процесі, але не були присутні у судовому засіданні, і які мають місце проживання за кордоном, передбачивши, що рішення надсилаються їм шляхом направлення судового доручення;
- можливості вручення документів, викладених іноземною мовою, лише у разі, якщо особа погоджується їх отримати (в такому разі вручення є добровільним і не тягне зобов’язання суду, що вручає, здійснювати переклад таких документів).
 
Законопроектом передбачається також внести зміни до статті 398 Цивільного процесуального кодексу України, якими зі сфери регулювання цієї норми виключаються випадки, коли визнання і виконання судових рішень відбувається за принципом взаємності, а також коли звертаються до виконання рішення іноземних та міжнародних арбітражів. Запропонована зміна врегулює порядок звернення до виконання іноземних судових рішень у випадках, коли багатосторонні і двосторонні міжнародні договори України передбачають можливість подання таких клопотань з-за кордону заінтересованою особою через Центральні органи з виконання цих договорів (в Україні це – Міністерство юстиції). У таких випадках суд видає виконавчий лист, який надсилається для виконання і відповідно до статті 19 Закону України «Про виконавче провадження» є підставою для відкриття державним виконавцем виконавчого провадження. У всіх інших випадках діє загальний порядок: заінтересована особа самостійно звертається до суду із заявою про видачу виконавчого документа у порядку, встановленому законом.
 
Розділом ІІ проекту визначається, що датою набрання чинності цим Законом є наступний день після його опублікування.