Головний зміст

kklgdsdНаразі українські області звітують про 142  готові до роботи опорні школи.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Лідерами за їх кількістю є Кіровоградська, Київська, Вінницька, Дніпропетровська  та  Тернопільска області. Про це 18 серпня 2016 року, під час педагогічної конференції  в Будинку Уряду розказала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.
 
 
Вона зазначила, що опорні школи – один із пріоритетів для МОН, адже вони дозволять забезпечити кращий доступ до якісної освіти дітям з сільської місцевості.
 
 
Таким чином, початкова школа  залишиться біля дому, а учні середньої школи підвозитимуться в опорні школи, де  працюють кращі вчителі та є потрібне для навчання обладнання.
 
Створення мережі опорних шкіл можливо лише за умови якісної організації підвезення дітей, що передбачає наявність шкільних автобусів та відремонтованих доріг.
 
 
“Уряд виділив 600 млн на шкільні автобуси. При цьому, для порівняння, з місцевих бюджетів на ці цілі передбачено приблизно  347,8 млн гривень. Спочатку була постанова, що передбачала фінансування закупівлі автобусів 50% на 50%, потім пішли на поступки і зробили 70% на 30%. Проте цей потенціал на місцях досі не використаний», - наголосила Лілія Гриневич.
 
 
Міністр зауважила, що органи місцевого самоврядування, в результаті децентралізації, отримали додаткові кошти – лише з 1 січня по 1 липня 2016 року  вони збільшили власні бюджетні надходження на 23 млрд порівняно з минулим роком.
Загалом, у розпорядженні опорних шкіл наразі знаходиться 172 автобуси, з них в попередні роки закупили 42 автобуси, а в цьому році на місцях придбали ще 130.
 
 
“Зараз закуплено 130 автобусів для опорних шкіл, як повітря потрібно ще 152”, - пояснює очільниця МОН.
“Я хочу підкреслити, що не менш важливим для нас є синхронізувати ремонт доріг з маршрутами по підвезеню дітей до опорних шкіл. За нашими підрахунками, потрібно відремонтувати ще 2,5 тис кілометрів доріг, якими підвозитимуть найбільшу кількість учнів», -  зазначила Лілія Гриневич.
 
Довідково
Cтворення мережі опорних шкіл є одним із пріоритетів Плану діяльності Уряду, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 травня № 418. Урядом було виділено 200 млн грн для покращення матеріально-технічної бази опорних шкіл, а також 600 млн грн на придбання автобусів на засадах співфінансування з місцевими органами влади.