Головний зміст

2014 07 17T171645Z 1112958867 GM1EA7I03DW01 RTRMADP 3 UKRAINE CRISIS PRESIDENCYПрезидент України Петро Порошенко ветував законопроект №4255, яким була оголошена амністія і поширена в цьому році на засуджених учасників антитерористичної операції (АТО). Про це свідчить інформація на сторінці законопроекту на сайті Верховної Ради України.
 
 
 
 
 
 
 
Зокрема, зазначено, що останній етап проходження документа – повернутий з пропозиціями президента.
 
Так, документом пропонувалося звільнити засуджених осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, які брали безпосередню участь в АТО, отримали статус учасника бойових дій.
 
 
Проектом закону, який ветував Порошенко, передбачалося звільнити від відбування покарання у вигляді тримання на гауптвахті військовослужбовців, засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості, засуджених вперше за тяжкі злочини, якщо вони на день набрання чинності законом відбули не менше половини призначеного строку основного покарання.
 
Проектом також пропонувалося оголосити амністію і поширити її дію насамперед на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально: на неповнолітніх і жінок, а також чоловіків, які мають дітей у віці до 16 років або дітей-інвалідів, на інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих туберкульозом, онкологічними захворюваннями, осіб, які досягли пенсійного віку.
 
Документом також визначалися категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Це, перш за все, особи, які вчинили тяжкі і особливо тяжкі злочини, а також особи, що вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).